În temperaturile extrem de scăzute din Finlanda, apa fierbinte aruncată în aer se transformă în particule de gheaţă

Data publicării:
Lauri Untam arunca apa calda in aer care ingheata
În temperaturile extrem de scăzute din Finlanda, apa fierbinte aruncată în aer se transformă în particule de gheaţă. Foto: Captură YoutTube

Temperaturile extrem de scăzute înregistrate săptămâna aceasta în Finlanda au inspirat un turist aflat într-o excursie în regiunea arctică să încerce un experiment: apa fierbinte pe care a aruncat-o în aer s-a transformat instant într-un nor de particule îngheţate, informează Reuters.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Experimentul poate fi realizat doar la temperaturi extrem de scăzute, care se înregistrează foarte rar şi doar în anumite locuri.

Lauri Untam, un manager în vârstă de 49 de ani din sudul Finlandei, se afla în vacanţă în Loponia însoţit de prietenii săi, când temperatura a scăzut până la -30 de grade Celsius în ziua de Anul Nou.

„Am văzut videoclipuri cu o astfel de scamatorie pe reţelele de socializare şi YouTube şi m-am gândit că e posibil de realizat, dar nu am avut niciodată parte de temperaturi suficient de scăzute ca să pot încerca la -30 de grade sau mai mult”, a declarat Untamo pentru Reuters, citată de Agerpres.

Acesta a spus că a fiert apă în cabană, a scos-o rapid afară şi a aruncat-o sub forma unui arc deasupra capului. A reuşit să nu se ardă în timpul experimentului întrucât apa s-a transformat imediat într-un nor de particule îngheţate care s-au împrăştiat în atmosferă.

În ţările nordice s-au înregistrat temperaturi extrem de scăzute în ultimele zile. Cea mai scăzută temperatură din ultimii 25 de ani în Finlanda, -44,3 grade Celsius, s-a înregistrat vineri în Enontekio, o localitate la nord de Pyhatunturi, acolo unde este cazat Untamo.

În ciuda temperaturilor glaciale, Untamo s-a bucurat alături de grupul său de prieteni de activităţi în aer liber precum schi şi plimbări prin pădurile înzăpezite.

„Am văzut chiar şi Aurora Boreală în câteva nopţi aşa că Laponia ne-a oferit tot ce are mai bun săptămâna aceasta”, a spus el, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

De asemenea în Norvegia, staţia meteo de la Kautokeino a înregistrat o temperatură record de -43,5 grade Celsius la primele ore ale zilei de vineri, cea mai scăzută temperatură din ultimii 25 de ani, a relatat agenţia de presă norvegiană NTB, citând institutul meteorologic din această ţară, potrivit DPA.

Mercurul termometrului a scăzut şi mai mult în nordul Suediei, unde s-au înregistrat -43,8 grade Celsius la cea mai nordică staţie meteo din ţară, Naimakka. A fost cea mai rece noapte de ianuarie din 1999.

Temperaturile extrem de scăzute vor persista pe perioada weekendului în ambele ţări.

Potrivit presei norvegiene, gara centrală din Oslo rămâne deschisă pentru a oferi adăpost persoanelor fără locuinţă. Măsura va rămâne în vigoare atâta timp cât temperaturile scăzute vor face imposibil dormitul în aer liber.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri