Iranul a instalat trei facilităţi avansate de centrifugare. Cum au reacționat Franţa, Marea Britanie şi Germania

Data publicării:
Iranul a aprobat accesul în siturile nucleare. Teheranul a stocat uraniu de zece ori mai mult decât limita autorizată
Imagine din satelit a instalațiilor de îmbogățire a uraniului Natanz. Foto: Agerpres

Iranul a instalat trei facilităţi avansate de centrifugare la Natanz, principalul sit de îmbogăţire a uraniului din această ţară, transmite Agerpres citând agențiile de presă internaționale. Într-o reacție comună, Franţa, Germania şi Marea Britanie s-au declarat luni „profund preocupate”.

Cele trei state europene fac apel la Iran, într-un comunicat comun, să nu „pună în pericol importanta oportunitate de a reveni la diplomaţie reprezentată de sosirea unei noi administraţii în SUA” sub preşedinţia lui Joe Biden.

Franţa, Marea Britanie şi Germania speră să poată salva acordul privind programul nuclear iranian semnat în 2015 la Viena cu Teheranul (de cele cinci state cu drept de veto în Consiliului de Securitate al ONU plus Germania), acord care nu autorizează Iranul să folosească instalaţii avansate de centrifugare şi din care preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a retras SUA în 2018. Ca răspuns, Teheranul a început să încalce unele restricţii impuse pentru activităţile sale nucleare.

În schimb, Joe Biden şi-a exprimat voinţa de a reintegra Statele Unite în acordul de la Viena.

Potrivit acestui acord, Teheranul poate folosi la Natanz doar instalaţii de centrifugare de prima generaţie, IR-1, care rafinează uraniu mult mai lent. Or, un raport confidenţial al AIEA obţinut de Reuters indică faptul că Iranul intenţionează să instaleze la Natanz - amplasată în subteran, aparent pentru a rezista unui bombardament aerian - trei noi cascade de centrifuge avansate IR-2m.

Cele trei capitale europene îşi exprimă între altele în comunicat „via preocupare” legat de adoptarea de către parlamentul iranian a unei legi controversate privind problema nucleară care „dacă va fi pusă în aplicare se va traduce printr-o dezvoltare semnificativă a programului de îmbogăţire nucleară al Iranului şi printr-o capacitate de acces redusă pentru AIEA” (Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică).

Noua lege cere guvernului iranian să ia imediat măsuri pentru producerea şi stocarea a „cel puţin 120 de kilograme de uraniu îmbogăţit la 20% pe an” şi îl îndeamnă să „pună capăt” inspecţiilor din partea AIEA, a relatat presa iraniană.

Legea nu a fost însă promulgată deocamdată de preşedintele iranian Hassan Rouhani, care a afirmat că i se opune.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri