Josep Borrell: Misiunile UE în Sahel au eşuat în consolidarea democraţiei, în ciuda milioanelor de euro cheltuite

Data publicării:
josep borrell face declaratii
Josep Borrell a recunoscut că, în pofida milioanelor de euro cheltuite în Sahel, europenii au eşuat în consolidarea democraţiei în această regiune. Foto: Profimedia

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a recunoscut marţi că, în pofida milioanelor de euro cheltuite în Sahel, europenii au eşuat în consolidarea democraţiei în această regiune, unde au avut loc o serie de lovituri de stat militare, dintre care ultima în Niger, informează AFP.

În cursul ultimilor zece ani, Uniunea Europeană a cheltuit 600 milioane de euro în misiuni civile şi militare în Sahel, instruind circa 30.000 de membri ai forţelor de securitate în Mali şi Niger, şi 18.000 de efective militare, a indicat Borrell în cursul unei dezbateri în Parlamentul European la Strasbourg.

„Aceasta nu a servit la consolidarea forţelor armate care susţin guvernul democratic”, ci mai degrabă forţe armate „care l-au răsturnat”, a recunoscut el totuşi.

În acest context, misiunea militară în Niger „nu are un mare viitor”, a admis el.

Borrell a încercat totuşi să apere acţiunea europenilor în Sahel (Mauritania, Ciad, Burkina Faso, Niger, Mali şi Senegal), denunţând în trecere dezinformarea rusă în această parte a Africii.

„Să nu ne autoflagelăm şi mai ales să nu începem să culpabilizăm una din ţările UE, care este în mintea tuturor”, a declarat Borrell, referindu-se explicit la Franţa.

Sahelul este o regiune „strategică” pentru securitatea Europei şi controlul migraţiilor, a insistat el, potrivit AFP, citată de Agerpres.

În Niger, fluxurile migratoare au fost reduse cu 75% din 2016, a apreciat şeful diplomaţiei europene, avertizând că nu trebuie contat deloc pe noul regim militar pentru a se „preocupa” de aceste probleme.

Întrebat despre ce ar putea face europenii, Borrell a insistat asupra necesităţii de a „nu abandona” Sahelul şi de a susţine eforturile Comunităţii statelor din Africa de Vest (ECOWAS), în special în Niger. Referitor la această ţară, unde armata a preluat puterea în 26 iulie, el a preconizat „sancţiuni personale” împotriva responsabililor pentru lovitura de stat.

UE nu va putea lucra corect decât după ce securitatea va fi restabilită în această regiune a lumii, a mai explicat el.

„Dacă 80% din teritoriu este controlat de terorişti în Burkina Faso, dacă sute de mii de copii nu merg la şcoală pentru că teroriştii le-au închis sau le-au ucis profesorii, este dificil de spus Europei ce veţi face?”, s-a întrebat el retoric.

Din 2020, Mali, Ciad, Burkina Faso şi Nigerul au fost vizate de lovituri de stat militare.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri