Lovitură de stat în Niger. Președintele ales democratic a fost reținut, granițele au fost închise. Mesajul transmis de soldații puciști

Data actualizării: Data publicării:
militari pucisti in niger
Soldaţii din Niger au anunţat o lovitură de stat la televiziunea naţională, în timp ce preşedintele ales democratic a fost reţinut. FOTO: Profimedia Images

Soldaţii din Niger au anunţat o lovitură de stat la televiziunea naţională, în timp ce preşedintele ales democratic a fost reţinut, scrie BBC. Soldaţii au transmis că au dizolvat Constituţia, au suspendat toate instituţiile şi au închis granițele.

Preşedintele Nigerului, Mohamed Bazoum, fusese reţinut de trupele gărzii prezidenţiale încă de miercuri dimineaţă.

El a primit promisiunea "sprijinului neclintit" al Washingtonului în cadrul unui apel al secretarului de stat american Antony Blinken. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat, de asemenea, că a vorbit cu preşedintele şi i-a oferit tot sprijinul ONU.

Mohamed Bazoum, care a fost ales în mod democratic în 2021, este un aliat apropiat al Franţei, precum şi al altor naţiuni occidentale.

Două ţări învecinate, Mali şi Burkina Faso, s-au confruntat cu lovituri de stat declanşate de revolte jihadiste în ultimii ani. În ambele ţări, noii lideri militari au intrat în conflict cu Franţa, fosta putere colonială, care a condus anterior şi Nigerul.

În anunţul televizat de miercuri, colonelul major Amadou Abdramane, alături de alţi nouă soldaţi în uniformă aflaţi în spatele său, a declarat: "Noi, forţele de apărare şi de securitate... am decis să punem capăt regimului pe care îl cunoaşteţi. Acest lucru vine ca urmare a deteriorării continue a situaţiei de securitate şi a proastei guvernări economice şi sociale".

El a mai afirmat că toate instituţiile ţării au fost suspendate şi că şefii ministerelor se vor ocupa de afacerile de zi cu zi.

"Toţi partenerii externi sunt rugaţi să nu intervină", a continuat el. "Frontierele terestre şi aeriene sunt închise până la stabilizarea situaţiei", a adăugat acesta.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

El a mai transmis că o stare de asediu nocturnă va intra în vigoare de la ora 22:00 până la ora 05:00, ora locală, până la noi ordine.

Colonelul major Abdramane a declarat că soldaţii acţionau pentru Consiliul Naţional pentru Salvgardarea Patriei (CNSP).

După anunţul televizat al soldaţilor, Blinken a cerut eliberarea preşedintelui Bazoum. El a declarat la o conferinţă de presă în Noua Zeelandă că "ceea ce constituie în mod clar este un efort de a prelua puterea prin forţă şi de a perturba constituţia".

Blocul economic vest-african Ecowas a transmis că "condamnă în termenii cei mai fermi încercarea de preluare a puterii prin forţă".

În cursul zilei de miercuri, mulţimile din capitala Niamey au ieşit în stradă pentru a-l susţine pe Bazoum. Un reporter BBC a văzut, de asemenea, forţe puternic înarmate loiale preşedintelui staţionate în jurul televiziunii naţionale.

Soldaţii din spatele tentativei de lovitură de stat au tras focuri de armă pentru a sparge protestul.

Nigerul se confruntă cu două insurgenţe islamiste - una în sud-vest, care a pătruns din Mali în 2015, şi cealaltă în sud-est, care implică jihadişti cu sediul în nord-estul Nigeriei. Grupări militante aliate atât cu Al-Qaeda, cât şi cu Statul Islamic sunt active în ţară.

Nigerul a cunoscut patru lovituri de stat de la independenţa faţă de Franţa în 1960, precum şi numeroase tentative de lovituri de stat.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri