Josep Borrell: Uniunea Europeană vrea să-şi consolideze legăturile cu Armenia, cândva aliat tradiţional al Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
josep borrell face declaratii
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene. Foto: Profimedia

Uniunea Europeană doreşte să implementeze un plan „ambiţios” pentru a-şi consolida legăturile cu Armenia, cândva aliat tradiţional al Rusiei, a declarat marţi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, relatează AFP.

Legăturile de lungă durată dintre această ţară din Caucaz şi Rusia s-au slăbit după ce Azerbaidjanul, principalul inamic al Armeniei, a preluat controlul asupra enclavei armene Karabah în septembrie anul trecut.

Erevanul reproşează guvernului rus că nu a intervenit pentru a opri ofensiva fulgerătoare a Azerbaidjanului împotriva acestui teritoriu disputat, controlat de zeci de ani de separatiştii armeni.

În cadrul unei întâlniri cu ministrul armean de externe Ararat Mirzoian, Josep Borrell a declarat că au decis să lanseze pregătirea unui nou parteneriat strategic între Armenia şi Uniunea Europeană.

„Această decizie transmite un semnal puternic al interesului nostru reciproc pentru o nouă fază strategică în relaţiile noastre”, a declarat el pentru presă.

Discuţiile urmează să înceapă în vederea liberalizării vizelor pentru UE, a adăugat Borrell.

Franţa, unde trăieşte o mare comunitate armeană, este în favoarea unor legături mai strânse între UE şi Armenia.

Această politică riscă însă să înfurie Moscova, care a atacat Ucraina în momentul în care Kievul îşi intensifica apropierea de UE, notează AFP, citată de Agerpres.

Rusia are în continuare mii de soldaţi staţionaţi la mai multe baze militare din Armenia.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri