Liderii grupurilor politice din Parlamentul European cer testare gratuită odată cu introducerea pașapoartelor COVID

Data actualizării: Data publicării:
O persoană ține în mână un telefon cu pașaportul digital de vaccinare și un pașaport
Pașaportul COVID. Foto: Profimedia Images

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au trimis o scrisoare comună către președinția portugheză a Consiliului UE, în care își declară îngrijorarea privind blocarea negocierilor dintre statele membre pentru propunerea de regulament asupra certificatului european COVID-19 (așa-numitul pașaport COVID). Ei propun o serie de soluții pentru obținerea unui consens, printre care și testarea gratuită, pentru a nu-i discrimina pe cei nevaccinați.

Președinții celor cinci grupuri din PE cer găsirea rapidă a unui compromis, avînd în vedere că se apropie vara și perioada concediilor și a vacanțelor.

Ei propun și o soluție pentru a se evita discriminarea persoanelor nevaccinate: introducerea testelor gratuite.

"Cerem ca joi, când șefii de state și guverne din UE se reîntâlnesc pentru a găsi o soluție, să se țină cont de poziția Parlamentului European asupra unor puncte esențiale care să ajute cetățenii Uniunii să își recâștige libertățile dinaintea crizei sanitare.

• Odată cu introducerea certificatului, testarea să fie gratuită și finanțată prin Instrumentul pentru Sprijin de Urgență de la nivel european.

• Avem nevoie de o soluție comună pentru toți cetățenii UE. Odată cu introducerea certificatului, trebuie evitată discriminarea pentru cei nevaccinați prin oferirea de alternative precum testarea gratuită.

• Cât timp decidem să avem o abordare comună la nivelul UE, restricțiile naționale ar trebui introduse doar în condiții clar stabilite. Altfel, certificatul european își pierde relevanța.

• Ne dorim ca în Consiliu să fie găsită o soluție de compromis care să țină cont de poziția Parlamentului, pentru că ea reflectă puncte de vedere diverse din toate statele Uniunii prin mandatul primit de membrii aleși ai PE", arată Dacian Cioloș, președintele grupului Renew Europe și unul dintre semnatarii scrisorii, pe pagina lui de Facebook.

Parlamentul European și-a adoptat la finele lunii aprilie poziția de negociere cu privire la propunerea de certificat pentru a reafirma dreptul la liberă circulație în Europa în timpul pandemiei.

Documentul, care poate fi în format digital sau pe suport de hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcție de caz, că a obținut recent un rezultat negativ al testului sau că a trecut printr-o infecție anterioară cu virusul. Cu toate acestea, certificatele UE COVID-19 nu vor servi drept document de călătorie și nici nu vor deveni o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație, se arată într-un comunicat al Parlamentului European. 

Titularii unui certificat UE COVID-19 nu ar trebui să facă obiectul unor restricții de călătorie suplimentare, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, potrivit Parlamentului.

Eurodeputații au subliniat de asemenea că, pentru a evita discriminarea împotriva persoanelor care nu au fost vaccinate și din motive economice, țările UE ar trebui „să asigure teste universale, accesibile, în timp util și gratuite”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri