Matematicianul Alan Turing va apărea pe bancnota de 50 de lire din Marea Britanie

Data actualizării: Data publicării:
alan-turing-bancnota-50-lire-marea-britanie

Alan Turing, matematicianul care în cel de-al Doilea Război Mondial a jucat un rol decisiv în spargerea codurilor folosite de maşina Enigma, va apărea pe următoarea bancnotă de 50 de lire sterline, a anunţat luni guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney.

„În calitate de părinte al informaticii şi inteligenţei artificiale, precum şi de erou de război, contribuţiile lui Alan Turing au fost de anvergură şi deschizătoare de drumuri. Turing este un gigant pe umerii căruia mulţi stau în prezent”, a declarat Mark Carney într-un discurs la Muzeul Ştiinţei şi Industriei din Manchester, potrivit Agerpres.

Maşina electromecanică pusă la punct de Alan Turing, un precursor al computerelor moderne, a jucat un rol cheie în descifrarea codului Enigma, cu care germanii codificau mesajele în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Se estimează că munca lui Alan Turing la Bletchley Park, centrul de criptanaliză al Regatului Unit, a scurtat războiul în Europa şi a salvat mii de vieţi.

Cum a murit Alan Turing

În pofida contribuţiilor sale, Alan Turing a fost judecat pentru homosexualitate în 1952, când acest comportament sexual era încă încriminat în Regatul Unit, şi a fost castrat prin injecţii de estrogen, ca alternativă la închisoare.

Alan Turing a murit în 1954, în vârstă de 41 de ani, în urma otrăvirii cu cianură.

Pe lângă imaginea lui Turing, noua bancnotă de 50 de lire sterline va mai include un tabel şi o formulă matematică dintr-o lucrare a lui Turing datând din 1936, un desen tehnic al maşinii care a fost utilizată la spargerea codului Enigma precum şi un citat al lui Turing cu privire la dezvoltarea inteligenţei artificiale, „aceasta este doar o anticipare a ceea ce va veni şi doar o umbră a ceea ce va fi”.

Alan Turing a fost selectat de pe o listă care conţinea 12 candidaţi cu contribuţii în domeniile ştiinţei şi matematicii, printre care se număra şi Stephen Hawking.

Pe actuala bancnotă de 50 de lire figurează inginerul James Watt şi partenerul său Matthew Boulton, cei care au dezvoltat şi promovat un motor cu aburi la finele secolului 18.

Bancnota de 50 de lire sterlină este cea mai valoroasă bancnotă a Băncii Angliei şi este foarte rar utilizată în tranzacţiile zilnice. BoE estimează că noua bancnotă cu figura lui Alan Turing va intra în circulaţie la finele lui 2021.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri