Membrii partidului german extremist AfD, plasați „sub supraveghere sistematică” de poliţie în landul Saxonia-Anhalt

Data actualizării: Data publicării:
drapelul germaniei
Foto: Profimedia

Serviciile de informaţii interne germane vor putea pune „sub supraveghere sistematică” activităţile şi membrii partidului de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) în landul estic Saxonia-Anhalt, au declarat marţi autorităţile regionale, transmite AFP.

Filiala AfD din acest land „apără poziţii anticonstituţionale şi s-a radicalizat într-atât de la pandemia de coronavirus, încât o supraveghere sistematică cu utilizarea mijloacelor informative este justificată”, a declarat Jochen Hollmann, şeful serviciilor de informaţii regionale.

Acestea vor fi de acum autorizate să înregistreze fără restricţii „datele cu caracter personal” în scopul „culegerii de informaţii privind activităţile extremiste” ale formaţiunii, a precizat el într-un comunicat.

AfD fusese pus sub observaţie în 2021, iar elementele culese de atunci au condus la un rezultat „fără echivoc”: acest partid încalcă simultan „principiul demnităţii umane, principiul democratic şi principiul statului de drept”.

Aceasta se traduce prin numeroase declaraţii ale unor responsabili sau aleşi ce reflectă aspiraţii de a dăuna ordinii constituţionale şi vehiculând o „ideologie rasistă”, explică autorităţile.

Serviciile de informaţii au notat mai ales numeroase declaraţii ostile migranţilor de confesiune musulmană sau cu caracter antisemit.

Saxonia-Anhalt este al doilea land în care AfD este plasat sub supraveghere sistematică, după Thuringia, tot din est.

Într-o altă regiune din est, Brandenburg, din jurul Berlinului, organizaţia de tineret a AfD este clasată în aceeaşi categorie, notează AFP, citată de Agerpres.

Plasarea sub supraveghere strânsă nu a avut până acum impact în ce priveşte marea popularitatea a AfD în aceste landuri, adevărate bastioane ale sale.

La nivel naţional, AfD a profitat în ultimele luni de sentimentul de insecuritate al populaţiei rezultat de pe urma unui nou aflux de migranţi şi de dispute permanente între cele trei partide ale coaliţiei cancelarului Olaf Scholz.

AfD se află deja pe locul al doilea în intenţiile de vot, cu circa 21%, în spatele conservatorilor şi mizează pe alegerile de anul viitor din Thuringia, Brandenburg şi Saxonia pentru concretizarea lor.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri