Sari la conținut

Mentorul fraților Kouachi lucrează la spitalul unde au fost aduse o parte din victimele atacului de la „Charlie Hebdo”

Farid Benyettou FOTO: Le Parisien

Farid Benyettou a fost condamnat la şase ani de închisoare în 2008, în cadrul destructurării "filierei Buttes-Chaumont". El a ieşit din închisoare în 2011 şi, din decembrie, este infirmier stagiar la secţia de urgenţă a spitalului Pitié-Salpêtrière, unul dintre principalele centre spitaliceşti unde au fost transferate victimele atacului de la Charlie Hebdo, relatează cotidianul Le Parisien, citat de Mediafax.

Născut la 10 mai 1981, Farid Benyettou predica la moscheea Adda'wa. Urmărit de serviciile de informaţii încă de la începutul anilor 2000, care au remarcat apropierea lui de Grupul Salafist pentru Predică şi Luptă (GSPC), el i-a întâlnit pe fraţii Kouachi, cărora le-a inoculat viziunea sa radicală despre religie şi din care a făcut primii săi elevi, pe care voia să îi trimită în Irak pentru a participa la jihad.

După ce a ieşit din închisoare, în 2011, Farid Benyettou s-a înscris în anul următor la Institutul de Formare a Infirmierilor (IFSI), după care, la începutul lui decembrie, s-a angajat la secţia de urgenţă a spitalului Pitié-Salpêtrière. Potrivit mai multor mărturii oferite de personalul medical, acesta era "un elev studios şi discret".

Farid Benyettou nu a lucrat însă miercuri şi joi, dar urma să se prezinte la serviciu în noaptea de vineri spre sâmbătă, precum şi în următoarele două.

"Este de neimaginat că acest bărbat - pe care toată lumea îl prezintă drept unul dintre principalii mentori ai fraţilor Kouachi - ar fi putut primi victimele foştilor lui protejaţi", afirmă un medic din cadrul spitalului.

Printre colegii săi, stupefacţia este imensă. "Potrivit normelor Ministerului Sănătăţii, nu poţi pretinde un post de infirmier cu un cazier judiciar încărcat", explică un coleg de serviciu.

Este încă un semn de întrebare care se adaugă controverselor stârnite de atacurile teroriste de la Paris.