Miliardar din cercul lui Putin, inculpat în Franța

Data actualizării: Data publicării:
suleiman-kerimov-twitter

Unul dintre apropiații președintelui rus Vladimir Putin, miliardarul Suleiman Kerimov, a fost inculpat în Franța pentru spălare de bani şi fraudă. Kerimov, care este și senator, se află sub control judiciar strict, fiindu-i interzis să părăsească regiunea Alpes-Maritimes, potrivit News.ro.

suleiman-kerimov-twitter
Suleiman Kerimov

El este obligat să-şi predea paşaportul rus autorităţilor franceze şi să plătească o cauţiune în valoare de cinci milioane de euro, a declarat pentru AFP procurorul din Nisa, Jean-Michel Prêtre.

Kerimov, a cărui arestare luni, pe aeroportul din Nisa, a provocat furia Moscovei, are totodată obligaţia „să se prezinte de mai multe ori pe săptămână” la serviciile de poliţie şi interdicţia de a intra în contact cu anumite persoane cu legătură cu dosarul.

Parchetul a cerut să fie plasat în detenţie provizorie, însă judecătorul l-au eliberat, iar detenţia a decis să-i impună acest control judiciar strict.

Kerimov este suspectat că şi-a însuşit mai multe proprietăţi învecinate pe Peninsula Cap d'Antibes, un paradis al miliardarilor, prin achiziţii succesive realizate sub un nume de împrumut şi la sume subevaluate.

El ar putea să fie nevoit să ramburseze „mai multe zeci de milioane de euro” fiscului francez, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Omul său de bază în Hexagon, un francez, a fost de asemenea inculpat. Alte trei persoane arestate preventiv urmează să fie convocate ulterior de un judecător, a precizat o sursă apropiată dosarului.

Dosarul, aflat în instrucţie de trei ani, a condus deja la confiscări, o percheziţie în februarie şi la inculpările unui avocat specializat în fiscalitate de pe Coasta de Azur şi a doi oameni de afaceri elveţieni.

Odată cu inculparea lui Kerimov, justiţia franceză l-a lovit şi mai puternic. Miliardarul deţine un paşaport diplomatic, pe care acesta nu l-a folosit luni, când se afla în voiaj din motive private.

Însărcinatul cu afaceri francez la Moscova a fost convocat după ce Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a adoptat o rezoluţie care denunţă o încălcare a Convenţiei de la Viena cu privire la imunitatea diplomatică.

„Statutul de senator al lui Suleiman Kerimov şi faptul că este un cetăţean al Rusiei constituie un gaj că vom întreprinde toate eforturile posibile, eforturi maxime cu scopul de a-i proteja interesele juridice”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Domnul Kerimov beneficiază de o imunitate faţă de jurisdicţia penală străină „doar pentru faptele pe care le-a săvârşit în exerciţiul funcţiilor sale”, au reacţionat.

Clasat drept al 21-lea cel mai bogat om din Rusia de revista Forbes - care-i estimează averea la şapte miliarde de dolari (şase miliarde de euro) - oligarhul în vârstă de 51 de ani este un obişnuit al Coastei de Azur.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine este Andrei Nae, profesorul universitar care a scandalizat Internetul, după ce a apărut cu o fustă...
Digi FM
“Sunt șocat de ce se întâmplă pe străzile din București”. Un turist olandez, uimit de ce se întâmplă în...
Pro FM
Chipul Madonnei, tot mai transformat. Artista, protagonista unei inedite ședințe foto într-o mașină vintage
Film Now
Mark Wahlberg și-a dat gata fanii: la 2 noaptea în sala de sport, dedicat scopului de a fi în cea mai bună...
Adevarul
De câți ani are nevoie Putin pentru a reface armata rusă, conform șefului armatei britanice
Newsweek
Tânără născută în închisoare, acceptată la Harvard, una dintre cele mai mari universități din lume
Digi FM
“Sunt șocat de ce se întâmplă pe străzile din București”. Un turist olandez, uimit de ce se întâmplă în...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Cum a reușit un câine să incendieze locuința stăpânilor săi. Momentul a fost surprins de camerele de...
Film Now
Cine e noul iubit al Sofiei Vergara. Cel care a cucerit-o are o profesie importantă, a trecut printr-un...
faza de joc din meciul fcsb maccabi tel aviv
FCSB a remizat cu Maccabi Tel Aviv, scor 1-1, în prima manşă a turului doi preliminar al Ligii Campionilor