O femeie a murit la protestul fermierilor din Franța, după ce o mașină a intrat în barajul protestatarilor

Data actualizării: Data publicării:
proteste franta
O femeie în vârstă de aproximativ 30 de ani a murit, iar soțul și fiica adolescentă au fost grav răniți. Foto: Profimedia

O femeie în vârstă de aproximativ 30 de ani a murit, iar soțul și fiica adolescentă au fost grav răniți, după ce o mașină a intrat într-un baraj rutier în timpul protestului fermierilor francezi, scrie BBC.

Tragedia a avut loc marți, la sud de Toulouse. Procurorul local a anunțat că, potrivit primelor indicii, nu este vorba de un act deliberat.

Ministrul Agriculturii, Marc Fesneau, a declarat că este o „tragedie pentru toată lumea”.

Accidentul de marți a avut loc în contextul în care fermierii din Franța și-au extins blocajele rutiere, după o întâlnire cu prim-ministrul Gabriel Attal, în care s-au plâns de noile reglementări de mediu și de creșterea costurilor energiei.

Potrivit anchetatorilor, mașina „a lovit mai mulți baloți de paie și a secerat trei persoane” în timp ce se deplasa pe o porțiune de autostradă cu două benzi, pe principala rută națională N20 la Pamiers, la 70 km de Toulouse, în jurul orei 05: 45, marți dimineața.

Femeia care a murit se numește Alexandra Sonac, crescătoare de vite dintr-un sat din apropiere de Saint-Felix-de-Tournegat. Fiica de 14 ani și soțul acesteia sunt în stare gravă.

Cele trei persoane din mașină au fost toate reținute. A fost deschisă o anchetă pentru omor din culpă cu circumstanțe agravante, deși procurorul local Olivier Mouysset a spus că incidentul nu pare să fi fost deliberat.

Femeia decedată era membră a sindicatului național FNSEA.

Între timp, protestatarii au anunțat că vor continua protestele.

Sute de tractoare şi fermieri din sud-vestul Franţei au protestat săptămâna aceasta în oraşul Toulouse, din sud-vestul ţării, provocând blocaje în trafic. Vineri, ei au blocat cu o barieră de fân autostrada care leagă Toulouse de coasta Atlanticului, a relatat Reuters.

Printre nemulţumirile lor, fermierii menționează o taxă guvernamentală pe combustibilul pentru tractoare, importurile ieftine, problemele legate de stocarea apei, restricţiile excesive şi birocraţia.

Protestele din ţara care în prezent este cel mai mare producător agricol al Uniunii Europene au loc într-un moment în care preşedintele Emmanuel Macron se teme de sprijinul din ce în ce mai mare al agricultorilor pentru extrema dreaptă înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.

Macron a spus cabinetului său în această săptămână să acorde o atenţie deosebită problemelor din mediul rural, pentru a încerca să evite noi demonstraţii şi o nouă izbucnire a aşa-numitei mişcări de protest Vestele Galbene, a declarat un ministru pentru Politico.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri