O treime dintre locuitorii din Mallorca, la limita supraviețuirii. Cozile la care oamenii așteaptă o masă caldă cresc de la zi la zi

Data actualizării: Data publicării:
coada-banca-alimente-asociatie-tardor-mallorca-facebook
Cozile la care oamenii așteaptă o masă caldă în Palma de Mallorca cresc de la zi la zi. FOTO: Facebook Asociația Tardor

Unul din opt spanioli lucrează în industria turismului, iar Insula Mallorca este ca un magnet pentru turişti. Plajele frumoase și viața de noapte binecunoscută atrag anual milioane de oameni. Pandemia a lovit însă insula în plin. Plajele sunt pustii acum și mulți localnici se plâng de sărăcie după ce și-au pierdut locurile de muncă sau chiar afacerile. Ei speră că la vară se vor întoarce măcar o parte dintre turişti, fie ei străini sau spanioli. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

În mod normal, și iernile însorite din Palma atrag mulți turiști, dar acum, pe aceste plaje sunt doar câțiva oameni. Aproape totul este diferit pe insulă în aceste zile. Disperarea crește, iar puținii turiști resimt starea generală sumbră și lipsa altor vizitatori.

Anette Schmidt: "Nu m-aș fi gândit că se va ajunge la asta. Atmofera de aici e foarte tristă".

Din cauza numărului mare de infectări, aproape totul este închis în Insulele Baleare: baruri, restaurante și hotelurile mari. Turismul s-a oprit.

Astfel de scene fac parte acum din noul peisaj urban în Palma: oameni care așteaptă răbdători un pachet gratuit cu mâncare, de exemplu la ONG-ul Tardor.

Înaintea crizei coronavirusului, aici erau distribuite 200 de mese în fiecare zi; numărul lor a crescut acum la aproape 2.000. Mallorca a simțit din plin efectele pandemiei. Deși guvernul acordă subvenții, de multe ori acestea nu sunt suficiente.

Este și cazul Iriei Noceda (citim Noseda) și al partenerului său. Și-a pierdut locul de muncă pe care îl avea într-un hotel.

Iria Noceda, asistată social: "Sunt atât de mulți oameni adunați la coadă, că nu mi-e rușine să vin și eu aici. Mi se pare trist că trebuie să cer de mâncare."

Toni Bauzá se ocupă de programele de ajutor pentru Tardor, organizație umanitară finanțată doar din donații private. El spune că structura socială din Mallorca se năruie puțin câte puțin.

Toni Bauza, activist Tardor: "Înainte, aici veneau în special oameni din pătura de jos a societății. Acum vedem inclusiv familii normale, cu copii, care au rămas din vară fără locuri de muncă".

Zece evacuări au loc în fiecare săptămână 

Organizația umanitară se ocupă și de adăposturi. Toni ne-a arătat unul dintre ele, la doar câteva străzi distanță. Aici pot locui până la 80 de persoane. Dar tot mai mulți localnici își pierd casele după ce rămân șomeri. Astfel, o treime din cei un milion de rezidenți din Mallorca trăiesc acum în sărăcie.

Daniel Chavez este din Argentina și împarte o singură cameră cu soția și cei trei copii. Până acum șase luni locuiau într-un apartament, iar cuplul lucra într-un hotel.
Daniel Chavez, șomer: "Aveam amândoi locuri de muncă și ne descurcam foarte bine. Dar a apărut pe neașteptate virusul și situația s-a înrăutățit".

Cei din Mallorca au fost loviți dur de criză.

Joan Segura și mai mulți oameni manifestează în fața unei clădiri de apartamente împotriva unei evacuări. Marocanul Mohamed El Mahoufi este forțat de proprietar să se mute, pentru că nu mai poate plăti chiria. În ciuda pandemiei, în Palma sunt aproximativ zece evacuări în fiecare săptămână.

Joan Segura, organizația "Opriți evacuările": "Tot mai mulți chiriași sunt evacuați, iar familiile care își găsesc adăpost în diverse locuri sunt date afară".

Mohamed e norocos. Datorită protestatarilor, nu va fi evacuat. Cel puțin nu deocamdată.

Oamenii cer demisia Guvernului

Mulți oameni din Mallorca sunt furioși. Ei cer demisia guvernului și spun că ajutorul de stat a venit prea târziu sau nu a venit deloc. Politicienii susțin că restricțiile nu pot fi ridicate, pentru că rata infectărilor este în continuare mare, iar secțiile de Terapie Intensivă sunt pline.

Iago Negueruela, ministrul Turismului: "Este normal ca oamenii să protesteze. Înțelegem acest lucru. Dar în același timp, prioritatea noastră este îmbunătățirea situației sanitare. Trebuie să fie redusă presiunea asupra spitalelor. Până la urmă, în joc sunt viețile oamenilor".

Vremurile sunt grele, dar oamenii din Mallorca dau dovadă de solidaritate. Proprietarii restaurantelor le oferă săracilor pachete cu alimente. Printre ei este și José Mariano Burgos, care luptă din răsputeri să-și salveze afacerea. Până acum, statul a acordat subvenții de numai 1.500 de euro.

Jose Mariano Burgos, proprietarul unui restaurant: "Vrem să-i ajutăm pe cei aflați într-o situație mai grea ca a noastră. Pentru noi, acesta va fi cel mai rău an de până acum. Să vedem dacă guvernul doar vorbește sau chiar va lua măsuri, pentru că suntem cu toții într-o situație disperată.

La prânz, oamenii primesc o ciocolată fierbinte, tortilla și un sandviș. Acceptă pachetul cu ezitare. Știu prea bine că Mallorca se va confrunta din nou cu un an greu. Va mai trece mult până când turiștii se vor întoarce pe insulă.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri