O zi până la referendumul din Crimeea. Alegătorii sunt chemaţi la urne să aleagă între Ucraina și Rusia

Data publicării:
campanie ref crimeea

Zeci de observatori internaţionali au sosit în Crimeea pentru referendumul de mâine.

„O să observ întregul proces. Să văd... Cred că este un referendum legal. Cred că totul va fi în ordine”, consideră Alexander Simov, jurnalist bulgar.

Buletinele de vot pregătite pentru scrutin vor conţine două întrebări. Alegătorii trebuie să decidă dacă vor reunificarea cu Rusia sau dacă vor să rămână în continuare parte a Ucrainei.

Întrebările pentru referendumul din Crimeea:

- „Sunteţi pentru reunificarea Crimeei cu Rusia în calitate de subiect al Federaţiei Ruse?”

- „Sunteţi pentru revenirea Crimeei la Constituţia din 1992 şi statutul de parte a Ucrainei?"

Occidentul a avertizat deja că referendumul este ilegal şi că nu va recunoaşte rezultatul scrutinului din regiunea locuită în majoritate de ruşi.

Secretarul de stat american John Kerry a negociat şase ore cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Întrevederea de la Londra s-a încheiat aşa cum a început, pentru că Statele Unite şi Rusia nu au reuşit să ajungă la o poziţie comună în privinţa organizării referendumului din Crimeea.

„Politicienii din Occident nu pot înţelege ce se întâmplă. Pentru că, din câte înţeleg, aceste state ştiu foarte puţine despre ceea ce se întâmplă în Rusia şi în Ucraina. Occidentul este pe un drum fără ieşire. De fapt nu pot lua nicio măsură împotriva Rusiei în această situaţie. Rusia este în siguranţă şi în total control”, afirmă Johan Backman, profesor la Universitatea din Helsinki.

Politicienii de la Kiev văd însă lucrurile dintr-o altă perspectivă. Aflat deja în campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale din luna mai, Vitali Klitschko avertizează că ucrainenii sunt gata să îşi apere ţara.

„Dacă se întâmplă ceva, comandantul vostru şi cu mine suntem absolut siguri că fiecare dintre voi înţelegeţi că acesta este ţara noastră, pământul nostru, şi ni-l vom proteja, nu avem unde să plecăm”, spune Vitali Klitschko, candidat pentru funcţia de preşedinte.

Moscova a anunţat însă că nu intenţionează să întreprindă acţiuni militare în Ucraina, dar ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, anunţă că ţara sa va respecta voinţa locuitorilor din Crimeea chemaţi la referendum duminică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri