Sari la conținut

Operațiuni antiteroriste în Belgia. 16 persoane au fost arestate, principalul suspect e căutat în continuare

UPDATE 9.40  Ţintă principală a raidurilor din Belgia, Salah Abdeslam, tânărul de 26 de ani suspectat că a participat la atacurile teroriste de la Paris, nu a fost găsit.

Familia îi cere să se predea, pentru că nu doreşte să îl vadă mort.

„Salah este foarte inteligent şi cred că, în ultimul moment, a decis să renunţe. Ceva nu a mers cum se aştepta şi a decis să nu meargă până la capăt cu ce avea de gând să facă. (...) Noi am dori să se predea. Am prefera să îl vedem pe Salah la închisoare, decât la cimitir”, a spus Mohamed Abdeslam, fratele lui Salah.

Școlile și metroul din Bruxelles rămân închise și luni. „A fost luată decizia ca metroul să rămână închis, iar în cursul după-amiezii, va fi făcută o nouă evaluare a situaţiei. Vreau să confirm că şcolile vor rămâne închise luni în Bruxelles”, a declarat premierul Charles Michel.

Ne temem de un atac asemănător celui care a avut loc la Paris, cu mai mulţi atacatori care lansează atacuri în mai multe locuri, în acelaşi timp. Am avut indicii potrivit cărora locurile vizate sunt cele foarte aglomerate”, a explicat el.

Pe de altă parte, pentru ca tragedii precum cea de la Paris să nu se mai repete, preşedintele Statelor Unite promite că armata americană va anihila gruparea Stat Islamic.

„Vom distruge ISIS pe câmpul de luptă, vom cuceri teritoriile ocupate de ei, le vom tăia finanţarea, le vom vâna liderii, le vom desfiinţa reţelele şi liniile de aprovizionare şi, în cele din urmă, îi vom desfiinţa şi pe ei”, a promis Barack Obama într-un discurs rostit la un summit în Asia.

În lupta contra ISIS ar putea intra şi Marea Britanie, unde premierul va cere acceptul Parlamentului pentru a bombarda poziţiile teroriştilor din Siria şi Irak.


UPDATE 5.30 Poliția belgiană a arestat 16 persoane în operațiunile declanșate după atacurile de la Paris din 13 noiembrie, dar nu l-a găsit pe Salah Abdeslam, bărbatul din Bruxelles suspectat că a jucat un rol-cheie în asaltul din Franța, a anunțat procurorul general.

În cursul percheziţiilor de duminică seara nu au fost găsite arme sau explozibili, a precizat procurorul.

Abdeslam Salah nu a fost găsit în timpul operațiunii, iar cele 19 raiduri de duminică seara s-au desfășurat "fără vreun incident notoriu", a precizat procurorul Eric Van Der Sypt. 

Cu toate acestea, în timpul unei percheziții la un snack-bar în suburbia Molenbeek-Saint-Jean, cunoscută ca un fief jihadist, un vehicul s-a îndreptat spre polițiști, iar aceştia au deschis focul de două ori, a precizat Van Sypt. 

Vehiculul a reușit să fugă, dar în cele din urmă a putut fi interceptat la Bruxelles. La bord se afla un individ rănit, care a fost arestat. Deocamdată nu se ştie dacă există o legătură între acest individ şi ancheta declanşată după atentatele de la Paris.

UPDATE 00.48. Șase persoane au fost arestate în operațiunile antiteroriste. Una dintre acestea a fost rănită.


UPDATE 00.40. Operaţiunile antiteroriste desfăşurate de poliţie şi armată în centrul capitalei Belgiei s-au încheiat. Mai multe persoane suspecte au fost arestate, însă autorităţile nu au oferit informaţii despre motivul pentru care ele au fost arestate şi nici identitatea lor. Un raid antitero a avut loc şi în Charleroi, oraş aflat la 61 de kilometri de Bruxelle, unde a fost arestată o persoană.


 UPDATE 23.26. Operațiunea antiteroristă de la Charleroi s-a încheiat. A fost arestată o persoană.


 UPDATE 23.20. Mai multe site-uri de știri și posturile de televiziune din Belgia au decis să-și întrerupă transmisia video și live-text în legătură cu operațiunile antiteroriste, la rugămintea poliției, care a cerut mass-media să nu divulge informații despre locul în care se află forțele de ordine.

De asemenea, după ce polițiștii le-eau cerut oamenilor să nu dezvăluie locul în care se află, pentru a nu periclita operațiunea, utilizatorii de Twitter au început să posteze pe hashtag-ul #BrusselsLockdown fotografii cu câini și pisici.


UPDATE 23.10. Cel puţin două operaţiuni antiteroriste sunt în prezent în plină desfăşurare în Belgia. Una are loc într-un cartier din Bruxelles, aflat foarte aproape de Grand Place şi cealaltă, la 61 de kilometri depărtare de capitala Belgiei, în Charleroi.

În centrul Bruxelles-ului sunt zeci de poliţişti şi soldaţi, care au încercuit un perimetru bine stabilit şi s-au aşezat în dispozitiv cu armele la vedere. Un perimetru de securitate a fost instalat în jurul Rue du Lombard, Rue du Midi şi Place Saint-Jean. Locuitorii din zonă au fost sfătuiţi de forţele de ordine să se îndepărteze de ferestre.

Martorii aflaţi în zonă spun că poliţiştii le-au spus să părăsească restaurantele şi cafenelele din zonă. Echipa unui post de televiziune spune că a auzit chiar focuri de armă, în timp ce poliţia blochează mai multe străzi cu autobuze. Autorităţile cer oamenilor să nu mai publice poze şi informaţii pe siteurile de socializare.

Autorităţile din Belgia consideră ameninţarea teroristă serioasă şi iminentă, astfel că vor menţine cel mai înalt nivel de alertă în Bruxelles şi mâine. Metroul, cel mai popular mijloc de transport, rămâne închis, iar aceeaşi măsură a fost luată şi în cazul şcolilor. 


UPDATE 22.30 Apar şi primele imagini video postate pe Twitter dintr-un Bruxelles pustiu:


UPDATE 22.00 Sunt vizate hotelurile Radisson Blu, Grand Place, Rue du Midi. Poliţiştii au sfătuit locuitorii din zonă să rămână în camere şi să nu se apropie de ferestre. De asemenea, oamenii sunt sfătuiți să nu dezvăluie, pe rețelele de socializare, locul în care se află forțele de ordine.


Străzile care dau în Grand Place, piața centrală a orașului, au fost blocate cu autobuze.


UPDATE. Armata a evacuat Grand Place.

Locuitorii din zonă au fost sfătuiţi de forţele de ordine să se îndepărteze de ferestre. Martorii aflaţi în zonă susţin că poliţiştii le-au spus să părăsească restaurantele şi cafenelele din zonă. Poliţia şi Armata fuseseră avertizate după conferinţa de presă a premierului belgian din această seară să fie pregătite pentru o operaţiune în forţă în Bruxelles.

Bruxelles-ul este în cea de-a doua zi de alertă teroristă maximă iar premierul a anunţat în această seară că alerta se menţine cel puţin până mâine după-amiază. Toate şcolile rămân închise, metroul va fi blocat pentru cea de-a treia zi consecutiv.

Imagini de la operaţiunea poliţiei belgiene:

7
Pe aceeași temă