Sari la conținut

Opt criminali de război nazişti încă locuiesc în Germania

Circa 7000 de evrei care au fost expulzați din Germania au trăit în Zbaszyn, la granița dintre Germania și Polonia Foto: Gulliver/ Getty Images 

Jens Rommel, directorul agenţiei germane pentru investigarea crimelor comise de regimul nazist, a declarat că printre suspecţi se numără patru bărbaţi şi patru femei, care au lucrat în timpul războiului în cadrul lagărului de concentrare Stutthof, situat în apropierea localităţii poloneze Danzig.

Nu există informaţii dacă cei opt criminali nazişti şi-au petrecut ultimele şapte decenii ascuzându-şi crimele comise în timpul războiului.

Agenţia germană a documentat moartea a mii de persoane, ca urmare a acţiunilor celor opt suspecţi nazişti identificaţi. Aceste documente au fost depuse la mai multe procuraturi din Germania.

În timp ce bărbaţii lucrau drept gardieni la lagărul de concentrare, femeile erau dactilografe sau operatoare pentru centrala telefonică a lagărului.

În ultimii ani, anchetatorii germani şi-au îndreptat atenţia spre identificarea persoanelor care au deţinut poziţii mai puţin importante în lagările naziste, dar care au jucat un rol esenţial în uciderea a peste 2,7 milioane de persoane în timpul celui de-al doilea război mondial.

Cei opt criminali de război nazişti au vârste cuprinse între 89 şi 98 de ani.