Parisul a declarat război fumatului. În 52 de parcuri a fost interzis fumatul

Data actualizării: Data publicării:
New Stark Health Warnings For French Smokers
Foto: Getty Images

Parisul a declarat război fumatului, iar locurile unde acest viciu e permis sunt din ce în ce mai puține. Fie că vorbim de restaurante, cafenele, aeroporturi sau gări, în principiu, orice spațiu public închis din Hexagon are reguli foarte clare: fumatul e strict interzis. Francezii au trecut însă la nivelul următor - plănuiesc să aplice interdicția și în locurile publice deschise. Primele astfel de zone sunt 52 de parcuri și grădini din Paris.

Din această vară, la Paris există 52 de parcuri și grădini în care e interzis fumatul. Măsura a fost testată întâi anul trecut și implementată acum în 10% din spațiile verzi din capitala Franței. La intrări au fost instalate scrumiere, pentru ca fumătorii care nu respectă legea să nu aibă nicio scuză să nu plătească amenda de 38 de euro. Pentru cei care aruncă pe jos mucurile de țigară sancțiunea e și mai mare: 68 de euro.

-Mie îmi place fumul de țigară, mă surprinde puțin această măsură. Nu atât țigara, cât ceea ce fac oamenii cu chiștocul atunci când termină mi se pare mai incomod. Au multe locuri să le stingă, dar ei preferă să le arunce.

-Părerea mea e că fumătorii ar trebui să fie mai atenți când sunt copii sau oameni care nu suportă fumul în jur. Să interzici total mi se pare puțin dur. Suntem în aer liber totuși. Ar fi mai bine ca fumătorii să fie în zone delimitate și să fie atenți unde aruncă mucurile de țigară.

-Eu am fost fumător. Sunt și pro și contra. Dacă mă pun în pielea unui fumător, e adevărat că există din ce în ce mai puține locuri în care se poate fuma. Pe de altă parte, dacă cineva fumează lângă mine, mă deranjează.

-Cred că e o idee bună, nu e prea agreabil ca atunci când mănânci să ai lângă tine oameni care fumează. Pe stradă ar fi stupid, fiecare are dreptul să facă ce vrea acolo, dar în parcuri cred că e mai bine să fie interzis.

Măsura nu este singulară pe teritoriul Franței. În Strasbourg, există, de asemenea, spații verzi unde fumatul este interzis, în timp ce orașele de pe litoral, precum Marsilia sau Nisa au scos în afara legii fumatul pe mai multe plaje. Iar cifrele par să le dea dreptate autorităților. Conform unui sondaj efectuat de departamentul de Sănătate Publică din Hexagon, numărul fumătorilor s-a diminuat cu patru procente în ultimii trei ani, de la 29,4% la 25,4%, în rândul cetățenilor între 18 și 75 de ani.

Editor web: Alina Popescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri