România amână învestirea noii Comisii Europene

Data actualizării: Data publicării:
Ursula von der Leyen, noul președinte al Comisiei Europene. Foto: Guliver/GettyImages
Foto: GettyImages

Schimbările politice de la noi amână si instalarea noii Comisii Europene, programată peste două săptămâni. Parlamentul European este dispus să mai aștepte o lună, dar cere României, Ungariei și Franței care nu au comisari încă, să facă rapid propuneri. Țara noastră nu are un comisar desemnat pentru că premierul demis a făcut două propuneri respinse de Bruxelles. Oficialii europeni au considerat că Rovana Plumb și Dan Nica nu respectă codul de conduită comunitar.

Parlamentul European este dispus să permită instalarea noii echipe a Comisiei Europene pe 1 decembrie şi cere urgentarea procedurilor de numire a comisarilor din partea României, Ungariei şi Franţei, afirmă Jaume Duch Guillot, purtătorul de cuvânt al Legislativului Uniunii Europene.

„Preşedintele PE şi liderii grupurilor politice au analizat rezultatele audierilor parlamentare. Un proces democratic şi transparent. Parlamentul vrea să voteze la timp pentru a permite începerea mandatului noii Comisii Europene pe 1 decembrie şi cere numirea rapidă a celor trei comisari desemnaţi”, a declarat Jaume Duch Guillot, purtătorul de cuvânt şi directorul de comunicare al Legislativului UE.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Începerea mandatului noii echipe a Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen, probabil va fi amânată până la 1 decembrie, din cauza procedurilor pentru validarea candidaturilor transmise de România, Ungaria şi Franţa, declara sâmbătă David Sassoli, preşedintele Parlamentului European.

„Parlamentul UE este angajat într-un mecanism transparent, dar acum sigur că vor fi propuşi alţi trei comisari de către România, Ungaria şi Franţa. Vom iniţia în Parlament examinarea candidaturilor. Cred că poate că nu va mai fi posibil să respectăm data de 1 noiembrie, am merge spre 1 decembrie”, a afirmat el, zsilele trecute, potrivit Mediafax.

„Acum, dacă se ajunge la desemnarea altor trei comisari şi la un mecanism de evaluare a intereselor financiare, iar apoi la audieri în Parlament, nu se întâmplă nimic dacă se amână procedura câteva săptămâni”, a precizat Sassoli.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri