Pericol de dezastru ecologic în Ungaria. Milioane de tone de deşeuri toxice ar putea ajunge în Dunăre

Data publicării:
deseuri ungaria

Peste şase milioane de tone de reziduuri toxice sunt depozitate într-o localitate din nordul Ungariei, pe malul Dunării, chiar la graniţa cu Slovacia. Locul a devenit periculos pentru că reziduurile s-au infiltrat în sol iar acum regiunea este acoperită de un nămol roşiatic, care poate ajunge în Dunăre. Ecologiştii susţin că firma care deţine terenul nu respectă normele de mediu.

Problema cu rezervoarele nu este doar nămolul roşu care este aici, ci şi compania care experimentează reciclarea deşeurilor toxice”, spune Gyorgy Droppa, reprezentantul unei organizaţii ecologiste.

Firma acuzată a obţinut certificat de funcţionare din partea guvernului de la Budapesta. Reprezentantul companiei se apără şi susţine că sunt respectate normele ecologice.

Reziduurile care sunt aduse aici pot produce sol artificial care conţine toate mineralele necesare vieţii şi diferiţi nutrienţi pentru plante”, spune Bela Farkas, director de mediu al Tata Industries.

În apărarea lor, oficialii firmei susţin că majoritatea rezervoarelor în care sunt produsele toxice sunt îngropate şi acoperite de un strat de pământ peste care au fost plantaţi arbuşti. Dar acest lucru nu îi mulţumeşte pe reprezentanţii organizaţiei ecologiste Greenpeace.

Nu credem că ei reciclează, în realitate. De aici şi plângerea noastră, pentru că ei nu reciclează deşeurile, ci le combină cu alte produse toxice, fapt care este ilegal potrivit legislaţiei Uniunii Europene”, spune Gergely Simon, expert al Greenpeace.

Oficialii de la Bruxelles au fost sesizaţi, dar nu au luat încă o decizie în acest caz, pentru a stabili dacă Ungaria respectă sau nu legislaţia de mediu în privinţa depozitării deşeurilor toxice. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri