Petiţie pentru legalizarea copaternităţii la naştere în Danemarca

Data publicării:
cuplu barbati gay pe canapea, pozati de la brau in jos
Foto: Profimedia

O iniţiativă cetățenească vizând legalizarea co-parentalităţii a doi bărbaţi la naşterea unui copil a trecut luni, în Danemarca, de pragul de 50.000 de semnături necesare pentru a fi studiată în parlament, care va trebui să se pronunţe asupra ei. Inițiatorul a explicat că în Danemarca două femei pot fi părinți  în același timp, însă doi bărbați nu.

Petiţia, lansată pe 7 ianuarie, propune crearea unei „co-paternităţi” care să acorde copilului şi „co-părintelui” un anume număr de drepturi şi obligaţii juridice, în special în materie de autoritate parentală şi de succesiune.

Luni după-amiază se strânseseră deja peste 73.000 de semnături, adică un număr extraordinar de susţinători într-un timp record.

Soeren Kristensen Juliussen, inițiatorul petiţiei, a explicat pentru France Presse că „în prezent calitatea de părinte poate fi împărtăşită de un bărbat şi de o femeie sau de două femei, dar nu şi de doi bărbaţi”.

„Evident, este o nedreptate”, a spus Juliussen, care împreună cu soţul său au, de la sfârşitul lui noiembrie, un bebeluș, Charlie, născut de o mamă surogat.

Cum tatăl biologic al copilului este soţul său, Juliussen nu beneficiază acum de niciun drept părintesc, ceea ce nu-i permite să-l ducă de exemplu pe copil la medic sau să-l înscrie la creşă. Va putea în schimb să-l adopte peste doi ani şi jumătate, aşa cum permite în prezent legislaţia daneză.

„Am încredere într-o schimbare. În Danemarca, suntem între pionieri în ce priveşte drepturile homosexualilor”, a mai spus bărbatul, aflat în prezent în concediu parental în calitate de „părinte social”, potrivit Agerpres.

Danemarca a fost în 1989 prima ţară din lume care a autorizat uniunea civilă între două persoane de acelaşi sex.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri