Pîrvulescu, despre incidentul de la Ankara, când von der Leyen a fost lăsată în picioare: „Charles Michel s-a comportat dezagreabil”

Data publicării:
ursula von der leyen sta pe canapea in tiimp ce charles michel si recep erdogan stau pe scaune
Ursula von der Leyen a luat loc pe o canapea aflată la câţiva metri distanţă. Foto: Profimedia Images

Politologul Cristian Pîrvulescu a comentat la Digi24 incidentul care a avut loc marți la Ankara, în timpul întâlnirii liderilor Comisiei Europene și Consiliului European cu președintele turc Recep Erdogan, când Ursula von der Leyen a fost lăsată fără scaun. Pîrvulescu a explicat că această atitudine față de femei îi este caracteristică lui Erdogan, dar a criticat atitudinea lui Charles Michel.

La începutul întâlnirii oficiale, Charles Michel și Recep Erdogan se aşază pe cele două scaune alocate, în timp ce von der Leyen rămâne pur și simplu în picioare, fără să știe unde ar trebuie să stea. În cele din urmă i s-a oferit un loc pe o canapea vizavi de ministrul turc de Externe, care ocupă un rang inferior în protocolul diplomatic.

„Nu ne putem imagina că Recep Erdogan uită ceva. Era un răspuns la declarațiile pe care Ursula von der Leyen le-a făcut zilele trecute referitor la situația din Turcia. În contextul acestei vizite, relațiile dintre Uniunea Europeană și Turcia sunt cel puțin reci – și nu de acum, deja de mai bine de un deceniu și jumătate. Am putea spune că de când Erdogan se află la putere în Turcia, întâi ca prim-ministru și apoi ca președinte, relațiile nu au făcut decâ să se înrăutățească”, a spus Pîrvulescu.

„Dar aici mai vorbim și despre concepția societală a lui Erdogan, în care femeia trebuie să aibă un rol inferior în societate, trebuie exclusă - modelul dându-l chiar cu propria sa familie – și punând-o deci pe Ursula von der Leyen „la locul ei”. Dar locul ei este și cel pe care Turcia îl vede pentru Uniunea Europeană”, a adăugat el.

Politologul a explicat că Turcia este prezentă în statele UE, inclusiv în România, prin minorități care susțin guvernul turc și politica sa, „care este foarte diplomatic numită islamoconservatoare, dar care are foarte multe lucruri în comun cu islamismul fundamentalist și în care se încearcă construirea unei societăți tradiționale”.

„Trebuie să spunem că Charles Michel s-a comportat dezagreabil. Chiar dacă este președintele Consiliului European, trebuia să ofere scaunul respectiv doamnei Ursula von der Leyen, punându-l pe Erdogan într-o situație dificilă. N-a făcut-o și asta ne arată că politicienii europeni nu sunt neapărat superiori din acest punct de vedere altora”, a mai spus Pîrvulescu.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fost ministru german al Apărării, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, fost premier belgian, sunt trataţi în mod obişnuit ca având acelaşi rang.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri