Pod prăbușit la Genova: Un român printre cei 35 de morți. Atenționare de călătorie

Data actualizării: Data publicării:
pod prabusit fulger

Un cetățean român a murit în accidentul care s-a petrecut marți la Genova, în Italia, unde un pod peste care trecea o autostradă s-a prăbușit, anunță Ministerul român de Externe. Românul se numără printre cele 35 de persoane decedate în urma acestui tragic eveniment. 

„O echipă consulară mobilă, condusă de șeful oficiului consular de la Torino, s-a deplasat la locul incidentului și la spitalele din zonă pentru a acorda asistență consulară. Conform datelor preliminare obținute, până la acest moment, de echipa consulară mobilă aflată la fața locului, printre persoanele decedate a fost identificat și un cetățean român”, a informat MAE într-un comunicat.

Citiți și: De ce s-a prăbușit Podul Morandi din Genova

Având în vedere gravitatea incidentului, operațiunile complexe de salvare și de scoatere a victimelor de sub dărâmături sunt în derulare. Echipa consulară mobilă își va continua activitatea de asistență pe tot parcursul nopții și va menține în permanență legătura atât cu Celula de Criză instituită la nivelul autorităților locale, cât și cu unitățile medicale la care au fost transportate victimele, precizează ministerul.

Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanțe familiilor victimelor tragicului incident produs în Genova, soldat cu decesul a numeroase persoane, și le dorește celor răniți însănătoșire grabnică.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale oficiului consular:+39 011 249 57 75; +39 011 249 52 64; +39 011 249 50 64; +39 011 235 90 53, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgență al oficiului consular: +39 338 756 8134.

Consulatul General al României la Torino monitorizează cu prioritate situația și menține legătura cu autoritățile locale, acordând asistența consulară necesară în astfel de situații, inclusiv prin eliberarea documentelor necesare repatrierii trupului neînsuflețit și eliberarea certificatului de deces.

Ministerul de Externe a transmis, marți seara, și o atenționare de călătorie pentru românii care  care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia. În urma prăbuşirii unei porţiuni de pod al carosabilului autostrăzii A10, din apropierea oraşului Genova, a fost închisă temporar circulaţia rutieră în zonă, pe segmentul de autostradă A10: Genova-Savona, între intersecţia A7 Milano-Genova şi Aeroportul din Genova. Societatea „Autostrade per l'Italia” recomandă persoanelor care se află în zonă să folosească autostrada A26 Genova-Gravellona Toce, D26 Predosa Bettole şi autostrada A7 Milano-Genova, precum şi celelalte drumuri regionale, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Pentru informaţii actualizate cu privire la circulaţia rutieră, MAE recomandă consultarea site-ului „Autostrade per l'Italia” la https://www.autostrade.it şi al Poliţiei de Stat italiene la https://www.poliziadistato.it/. De asemenea, având în vedere condiţiile meteorologice, pe alocuri nefavorabile, caracterizate de precipitaţii intense şi furtuni, se recomandă consultarea site-ului Serviciului naţional de Protecţie Civilă: http://www.protezionecivile.gov.it.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă la Consulatul General al României la Torino.

MAE recomandă, de asemenea, consultarea paginilor de Internet http://torino.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în App Store şi Google Play), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Cel puţin 35 de persoane au murit în urma tragediei de la Genova, unde o porţiune dintr-un pod de pe autostrada A10 s-a prăbuşit peste o cale ferată şi mai multe clădiri. 13 persoane sunt rănite și 10 sunt în continuare date dispărute.

Conducerea regională a pompierilor din Genova a precizat că tronsonul prăbuşit a căzut în cea mai mare parte peste şinele de tren peste care trecea. Prăbuşirea pare să fi afectat şi parcarea aparţinând unei uzine de energie, uzină în care - dat fiind că pe 15 august nu se lucrează nici în Italia - nu se afla decât o echipă de întreţinere.

Accidentul s-a produs în jurul orei 11.30 locale (09.30 GMT), pe fondul unor ploi torenţiale. 

Citiți și: 

VIDEO. Viaduct prăbușit în Italia. 35 de oameni au murit

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri