Politico: Zelenski nu a fost invitat la summitul UE pentru a evita o confruntare cu Viktor Orban

Data actualizării: Data publicării:
zelenski la birou
Zelenski nu a fost invitat la summitul UE pentru a evita o confruntare cu Viktor Orban. Foto: Profimedia

Președintele Volodimir Zelenski nu a fost invitat la Summitul Consiliului UE de la Bruxelles din cauza temerilor că prezența sa „l-ar putea antagoniza” pe premierul ungar Viktor Orban, a informat Politico pe 14 decembrie, citând diplomați UE, relatează Politico.

Orban se opune deschis lansării negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, susținând că această țară este la „ani lumină” de aderarea la bloc. Comisia Europeană a anunțat pe 8 noiembrie că Ucraina a făcut progrese în reformele sale și este pregătită pentru începerea discuțiilor.

Statele membre votează dacă vor începe oficial negocierile în timpul summitului din 14-15 decembrie. Liderii și oficialii ucraineni și occidentali încearcă să împiedice Budapesta să blocheze începutul discuțiilor de aderare a Ucrainei.

Zelenski a fost la Oslo pe 13 decembrie, la câteva ore distanţă cu avionul, şi era „dornic” să vină la Bruxelles, au spus sursele Politico. Se pare că liderii UE au fost, de asemenea, „dispuși să-l invite”.

Președintele nu a primit o invitație, deoarece „mai mulți ambasadori și-au exprimat rezerve”, temându-se că prezența sa îl va determina pe Orban să refuze, a spus Politico.

Prim-ministrul ungar a declarat pe 14 decembrie că „nu există niciun motiv pentru a negocia acum aderarea (UE) a Ucrainei”, semnalând că nu există nicio schimbare în poziţia sa.

Președintele Consiliului European Charles Michel, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele francez Emmanuel Macron urmau să se întâlnească cu Orban înaintea summitului, în ceea ce părea a fi o ultimă încercare de a-l convinge pe Orban să-și schimbe cursul.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri