Polonia | Pensionarea judecătorilor Curții Supreme în vârstă de cel puţin 65 de ani, suspendată

Data actualizării: Data publicării:
ciocanel judecator polonia shutterstock_1074390620

Curtea Supremă poloneză a anunţat joi o ”suspendare” a pensionării judecătorilor săi în vârstă de cel puţin 65 de ani şi a transmis Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) cinci ”întrebări preliminare” cu privire la această procedură, relatează news.ro.

ciocanel judecator polonia shutterstock_1074390620
FOTO: Shutterstock

Aceste pensionări - în urma scăderii vârstei de pensionare a magistraţilor Curţii Supreme, unul dintre elementele-cheie ale reformei justiţiei a conservatorilor polonezi aflaţi la putere - se află în centrul unui diferend între Guvernul de la Varşovia şi UE.

O întrebare preliminară vizează o problemă juridică a cărei soluţionare este necesară înainte ca un tribual să poată să se pronunţe pe fond într-un dosar pe rol. Adresarea unei asemenea întrebări antrenează în mod automat suspendarea procedurilor în curs.

În cazul de faţă, ea este constatată de către preşedintele Republicii şi Consiliul Naţional al Magistraturii, ambii favorabili partidului aflat la putere.

Prima întrebare preliminară vizează conformitatea reformei poloneze cu principiul inamovabilităţii judecătorilor.

”Curtea Supremă are îndoieli şi prezintă aceste îndoieli unui organ independent străin, înfiinţat conform tratatelor UE în vederea soluţionării acestor îndoieli”, a declarat pentru presă Michal Laskowski, un purtător de cuvânt al Curţii. ”Nu este vorba despre o oprire a tuturor reglementărilor prevăzute de legea cu privire la Curtea Supremă”, a adăugat el.

Reforma cu privire la vârsta pensionării, care a intrat în vigoare la începutul lui iulie, vizează 27 de magistraţi, între care şi preşedinta Curţii Malgorzata Gersdorf. Ea refuză să se pensioneze, invocând Constituţia, care stabileşte durata mandatului său la şase ani, adică până în 2020.

Însă legea le lasă judecătorilor vizaţi posibilitatea să ceară să continue să-şi exercite funcţia. În total 16 dintre cei 27 de judecători au depus o asemenea cerere şefului statului.

Suspendarea procedurilor în curs riscă să blocheze situaţia timp de mai multe luni, în aşteptarea unei decizii CJUE.

Dispoziţiile proiectului de lege cu privire la Curtea Supremă au deteminat Comisia Europeană (CE) să lanseze o procedură de infringement contra Poloniei pe tema independenţei justiţiei, care ar putea să conducă la sancţiuni financiare.

Guvernul polonez este vizat, de asemenea, de o procedură fără precedent, lansată de CE cu privire la toate reformele judiciare care, potrivit Bruxellesului, ameninţă în mod ”sistematic” statul de drept şi acordă Guvernului controlul asupra justiţiei.

Potrivit Guvernului conservator, reforma vizează să îmbunătăţească aparatul judiciar şi să elimine sechele ale regimului comunist.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri