Polonia sare în apărarea Ungariei. Varșovia se va opune tăierii fondurilor europene, anunță premierul

Data publicării:
Mareusz Morawiecki la un pupitru
Mateusz Morawiecki, prim-ministrul guvernului Poloniei. Foto: Profimedia Images

Polonia a anunțat că se va opune „oricărui demers” din partea Bruxelles-ului prin care Ungariei i s-ar tăia finanţări europene de 7,5 miliarde de euro din cauza riscurilor de corupţie din această ţară.

„Polonia se va opune cu toată forţa oricărui demers al instituţiilor europene care ar urmări să priveze de fonduri o ţară membră, în acest caz Ungaria, într-un mod complet neautorizat”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki într-o conferinţă de presă.

Şeful guvernului conservator polonez, el însuşi în conflict cu Bruxelles-ul, care îl acuză de nerespectarea statului de drept, a reamintit că omologul şi aliatul său Viktor Orban a pregătit deja „un proiect de acord cu Comisia Europeană”.

Executivul european a propus Consiliului, instituţia ce reprezintă statele membre şi căreia îi revine decizia finală, să suspende accesul Ungariei la 65% din fondurile alocate pentru trei programe legate de politica de coeziune, ceea ce reprezintă 7,5 miliarde de euro.

Comisia Europeană a evidenţiat duminică „nereguli” şi „carenţe” în procedurile de achiziţii publice din Ungaria, proporţia „anormal” de ridicată a cererilor unice pentru aceste contracte, precum şi lipsa controlului asupra unor eventuale conflicte de interese şi absenţa urmăririlor judiciare în caz de suspiciuni de fraudă.

Bruxelles-ul a acordat un termen de câteva săptămâni Budapestei pentru a face reforme.

Comisia Europeană a declanşat în aprilie împotriva Ungariei o procedură pe care nu a mai folosit-o până acum şi care ar putea duce la suspendarea unor finanţări europene cât timp utilizarea lor este ameninţată de încălcări ale principiilor statului de drept, reamintește AFP, preluată de Agerpres.

În replică la anunțul făcut duminică de Comisia Europeană, Ungaria a transmis un mesaj optimist și a promis că îşi va îndeplini toate angajamentele asumate în faţa Comisiei Europene pentru a putea beneficia de fondurile UE. Mnistrul ungar al dezvoltării, Tibor Navracsics, responsabil de negocierile cu UE, şi-a exprimat speranţa că măsurile luate de Ungaria vor fi suficiente pentru a convinge Comisia Europeană că vor fi implementate dispozițiile necesare pentru protejarea fondurilor comunitare. „Ungaria nu și-a luat niște angajamente pentru a păcăli Comisia”, a declarat Navracsics într-o conferință de presă. „Ne-am asumat niște angajamente despre care știm că pot fi puse în aplicare, prin urmare, nu ne vom confrunta cu o pierdere de fonduri”, a declarat ministrul dezvoltării. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri