Proteste în Budapesta, după adoptarea legii educației care ar putea închide CEU

Data publicării:
protest budapesta twitter
Foto: Twitter/ @joyfulsys

Zeci de mii de oameni au protestat în Budapesta față de legea care modifică statutul universităților și care, dacă va fi promulgată de președintele Ungariei, ar putea duce la închiderea a 28 de instituții de învățământ superior, printre care și Universitatea Central-Europeană (CEU). Criticii spun că, de fapt, acesta ar fi şi scopul legii.

protest budapesta twitter
Foto: Twitter/ @joyfulsys

Manifestanţii s-au oprit mai întâi în faţa Universităţii Central-Europeane, finanţată de George Soros, a căreia activitate este ameninţată de noul act normativ. Apoi, au plecat către Parlament, unde au scandat împotriva premierului Viktor Orban şi a guvernului. 

Şedinţa în care a fost aprobată legea care modifică statutul universităţilor din Ungaria nu a fost lipsită de incidente. Un deputat independent a pornit o sirenă în plen, în încercarea de a opri votul, iar gestul său a fost primit cu aplauze de opoziţie. Noua lege prevede că universitățile din țări care nu aparțin Uniunii Europene nu pot acorda diplome în Ungaria fără un acord între Budapesta şi guvernul celeilalte ţări. În plus, ca să poată funcţiona, aceste universități trebuie să ofere cursuri similare în țara lor de origine. Universitatea Central Europeană nu are un campus în Statele Unite, acolo unde îşi are sediul fundaţia Soros. 

Vom contesta constituţionalitatea acestei legi. În mod respectuos vom cere preşedintelui Ungariei să-şi exercite responsabilităţile constituţionale şi să trimită această lege spre revizuire”, a spus rectorul Universității Central-Europene, Michael Ignatieff.

În septembrie anul trecut, presedintele Ungariei, Janos Ader a preluat scrisorile de acreditare ale lui Michael Igantieff, noul rector CEU. Acum, dupa șase luni, același Janos Ader va semna - sau nu - modificarea legii educației, care ar pune obstacole serioase în calea funcționării CEU. Iar Janos Ader nu a refuzat până acum vreo lege înaintată de guvernul Orban.

Criticii spun că legea care modifică statutul universităţilor este răzbunarea premierului Viktor Orban pe George Soros, pe care îl acuză că se amestecă în politica internă a Ungariei prin intermediul organizaţiilor neguvernamentale pe care le finanțează.

„Este foarte clar dacă vă uitaţi la textul modificărilor şi la declaraţiilor de presă ale membrilor guvernului că acesta este efectiv un atac împotriva CEU. Universitatea noastră este o universitate. Noi nu pregătim activişti pentru o ideologie sau alta, pregătim viitori profesori, specialişti”, a spus prorectorul Universității Liviu Matei.

Universitatea Central Europeană are aproape 1.500 de studenţi şi 450 de profesori veniţi din toată lumea.

Sunt 73 de studenţi din România înmatriculaţi în acest moment şi profesori din Romania şi suntem îngrijoraţi de soarta lor, mai ales pentru soarta studenţilor şi pentru cum o să poată ei să-şi finalizeze studiile dacă CEU nu va mai putea funcţiona în Ungaria”, a spus președintele ANOSR, Vlad Cherecheș.

Rolul Universităţii Central Europene este de necontestat în ceea ce priveşte pe de o parte reinventarea ştiinţelor umaniste şi sociale după căderea comunismului, iar pe de altă parte de transformările pe care aceste societăţi le-au suferit de-a lungul vremii în ceea ce priveşte mecanismele democratice”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Universității din București, Mirabela Amarandei.

Însărcinaţii cu afaceri ai Statelor Unite şi Germaniei în Ungaria au fost convocaţi la MAE ungar pentru clarificarea unor chestiuni legate de modificarea legii educatiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri