Raport: Rusia și China încearcă sistematic să semene neîncredere în vaccinurile occidentale anti-COVID. Metodele folosite

Data actualizării: Data publicării:
fapte si fake news mesaje scrise pe becur
Foto: GettyImages

Presa din Rusia și China încearcă în mod sistematic să semene neîncredere în vaccinurile occidentale împotriva COVID-19, în cele mai recente campanii de dezinformare, menite să divizeze Occidentul. Informația apare într-un un raport al Uniunii Europene, potrivit Reuters.

Din decembrie 2020 până în aprilie anul acesta, presa de stat din cele două țări a promovat știri false în mai multe limbi, accentuând preocupările privind siguranța vaccinurilor, făcând legături nedovedite între vaccin și decese în Europa și promovând vaccinurile rusești și chinezești ca fiind superioare, potrivit raportului.

Kremlinul și Beijingul neagă acuzațiile de dezinformare ale UE, în condițiile în care blocul european încearcă să colaboreze cu Google, Facebook , Twitter și Microsoft pentru a limita răspândirea știrilor false.

„Diplomația vaccinului” promovată de ruși și chinezi „este combinată cu eforturi de dezinformare și manipulare pentru a submina încrederea în vaccinurile fabricate în Occident”, arată raportul european.

„Atât Rusia, cât și China folosesc presa controlată de stat, rețele de publicații apropiate și rețelele sociale, inclusiv conturile oficiale diplomatice de pe rețelele sociale, pentru a atinge aceste obiective”, se arată în raport.

UE și NATO acuză în mod regulat Rusia de acțiuni ascunse, inclusiv dezinformare, pentru a încerca să destabilizeze Occidentul prin exploatarea diviziunilor din societate.

Problemele privind furnizarea vaccinurilor AstraZeneca, precum și efectele secundare foarte rare ale vaccinurilor AstraZeneca și Johnson & Johnson au fost exploatate în aceste campanii de dezinformare, se arată în raport.

„Atât canalele oficiale chineze, cât și mass-media pro-Kremlin au amplificat conținutul cu privire la presupusele efecte secundare ale vaccinurilor occidentale, denaturând și senzaționalizând relatările din presa internațională și asociind unele decese cu vaccinul Pfizer / BioNTech în Norvegia, Spania și în alte țări”, se arată în document.

Rusia neagă că ar folosi astfel de tactici, iar președintele Vladimir Putin a acuzat „dușmanii” țării că au vizat Rusia prin răspândirea de știri false despre coronavirus.

Anul trecut, China a încercat să blocheze un raport al UE potrivit căruia Beijingul răspândea dezinformări cu privire la pandemia de coronavirus, potrivit unei anchete a Reuters.

Deși UE nu și-a vaccinat cei 450 de milioane de cetățeni la fel de repede ca Marea Britanie, care nu mai este membru al blocului comunitar, campaniille de vaccinare prind acum viteză.

Dar presa rusă a relatat că „Brexit-ul a salvat Marea Britanie” de „haosul vaccinului care cuprinde UE”. Astfel de abordări indică un efort de a semăna divizare în blocul comunitar, arată raportul european.

În raport, UE mai spune că, de pe contul oficial de Twitter al vaccinului Sputnik V, Rusia a încercat să submineze încrederea publicului în Agenția Europeană pentru Medicamente.

Pe de altă parte, China și-a promovat vaccinurile drept „un bun public global” și „le prezintă ca fiind mai potrivite pentru țările în curs de dezvoltare și, de asemenea, pentru Balcanii de Vest”, a se arată în raport. Aceasta,în condițiile în care țările din Balcanii de Vest sunt văzute ca posibili viitori membri ai UE.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
Digi FM
După 2 divorțuri, Marian Drăgulescu și-a cerut actuala iubită în căsătorie. S-a întâmplat într-un balon cu...
Pro FM
Katy Perry, o nouă apariție pe plaja din St Tropez. Artista și-a etalat silueta în timp ce se distra cu fiica...
Film Now
Actrița din "Doi bărbați și jumătate", căsătorită cu un lord britanic, despre relațiile cu familia regală...
Adevarul
Modul excentric în care Elena Lasconi oficiază căsătoriile, subiect de discuții pe Internet. „Circ! Primarul...
Newsweek
Cum să răcești berea în doar 7 minute? Două trucuri ce te vor ajuta în zilele caniculare
Digi FM
“Am râs mult, am și plâns. Viața e mult mai frumoasă când iubești și te simți iubită”. Andreea Raicu a...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Momentul când o femeie surprinde 10 Capibara trecând prin fața ferestrei sale. Rozătoarele erau aliniate una...
Film Now
Iubita lui Clint Eastwood a murit la 61 de ani. Cu 33 de ani mai tânără decât starul, Christina lucra în...
UTV
Piesa "Dudadu" a Irinei Rimes si-a facut loc in playlist-ul celor de la Keinemusik la Tomorrowland. Remixul...