Raport: Rusia și China încearcă sistematic să semene neîncredere în vaccinurile occidentale anti-COVID. Metodele folosite

Data actualizării: Data publicării:
fapte si fake news mesaje scrise pe becur
Foto: GettyImages

Presa din Rusia și China încearcă în mod sistematic să semene neîncredere în vaccinurile occidentale împotriva COVID-19, în cele mai recente campanii de dezinformare, menite să divizeze Occidentul. Informația apare într-un un raport al Uniunii Europene, potrivit Reuters.

Din decembrie 2020 până în aprilie anul acesta, presa de stat din cele două țări a promovat știri false în mai multe limbi, accentuând preocupările privind siguranța vaccinurilor, făcând legături nedovedite între vaccin și decese în Europa și promovând vaccinurile rusești și chinezești ca fiind superioare, potrivit raportului.

Kremlinul și Beijingul neagă acuzațiile de dezinformare ale UE, în condițiile în care blocul european încearcă să colaboreze cu Google, Facebook , Twitter și Microsoft pentru a limita răspândirea știrilor false.

„Diplomația vaccinului” promovată de ruși și chinezi „este combinată cu eforturi de dezinformare și manipulare pentru a submina încrederea în vaccinurile fabricate în Occident”, arată raportul european.

„Atât Rusia, cât și China folosesc presa controlată de stat, rețele de publicații apropiate și rețelele sociale, inclusiv conturile oficiale diplomatice de pe rețelele sociale, pentru a atinge aceste obiective”, se arată în raport.

UE și NATO acuză în mod regulat Rusia de acțiuni ascunse, inclusiv dezinformare, pentru a încerca să destabilizeze Occidentul prin exploatarea diviziunilor din societate.

Problemele privind furnizarea vaccinurilor AstraZeneca, precum și efectele secundare foarte rare ale vaccinurilor AstraZeneca și Johnson & Johnson au fost exploatate în aceste campanii de dezinformare, se arată în raport.

„Atât canalele oficiale chineze, cât și mass-media pro-Kremlin au amplificat conținutul cu privire la presupusele efecte secundare ale vaccinurilor occidentale, denaturând și senzaționalizând relatările din presa internațională și asociind unele decese cu vaccinul Pfizer / BioNTech în Norvegia, Spania și în alte țări”, se arată în document.

Rusia neagă că ar folosi astfel de tactici, iar președintele Vladimir Putin a acuzat „dușmanii” țării că au vizat Rusia prin răspândirea de știri false despre coronavirus.

Anul trecut, China a încercat să blocheze un raport al UE potrivit căruia Beijingul răspândea dezinformări cu privire la pandemia de coronavirus, potrivit unei anchete a Reuters.

Deși UE nu și-a vaccinat cei 450 de milioane de cetățeni la fel de repede ca Marea Britanie, care nu mai este membru al blocului comunitar, campaniille de vaccinare prind acum viteză.

Dar presa rusă a relatat că „Brexit-ul a salvat Marea Britanie” de „haosul vaccinului care cuprinde UE”. Astfel de abordări indică un efort de a semăna divizare în blocul comunitar, arată raportul european.

În raport, UE mai spune că, de pe contul oficial de Twitter al vaccinului Sputnik V, Rusia a încercat să submineze încrederea publicului în Agenția Europeană pentru Medicamente.

Pe de altă parte, China și-a promovat vaccinurile drept „un bun public global” și „le prezintă ca fiind mai potrivite pentru țările în curs de dezvoltare și, de asemenea, pentru Balcanii de Vest”, a se arată în raport. Aceasta,în condițiile în care țările din Balcanii de Vest sunt văzute ca posibili viitori membri ai UE.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dana Budeanu, omagiu emoționant pentru Delia Budeanu. Cum și-a luat rămas bun de la fosta soacră
Digi FM
Pepe, reacție după ce Raluca Pastramă l-a acuzat că s-a aliat cu avocatul Adrian Cuculiș și cu Ibrahim: „Mă...
Pro FM
Dua Lipa, în rochie de piele decupată până la șolduri pe ambele părți, combinată cu dresuri plasă și multă...
Film Now
Filmul cu fiul lui Jack Nicholson în distribuție, în cinematografe. Ce încasări a avut la box office-ul global
Adevarul
De ce aproape jumătate din moldoveni au votat anti-Europa: „E o victorie uriașă. Bătălia acum începe”
Newsweek
O nouă creștere de pensie propusă de Senat. Cine sunt cei 800.000 pensionari care beneficiază? Când?
Digi FM
Sabrina Ionescu, baschetbalistă de origine română, e campioană WNBA. S-a născut în California și e măritată...
Digi World
Doi doctori, total uimiți de ce au văzut la microscop pe mâini aparent curate: "Oh, asta e dezgustător!"
Digi Animal World
Un câine s-a cățărat în vârful Marii Piramide din Giza. Imaginile, surprinse de un bărbat care naviga cu...
Film Now
N-a apărut încă în cinema, dar e considerat de critici cel mai bun film al anului: "O adevărată epopee"
UTV
Cum i-au raspuns fetele de la Pebbles and TamTam Erikai Isac, dupa ce a recunoscut ca s-a inspirat din piesa...