Republica Moldova are un nou premier: Iurie Leancă a primit votul a 58 de deputaţi, după trei luni de criză politică

Data publicării:
leanca

Pentru noul cabinet au votat 58 de deputaţi din totalul de 101, la finalul unei şedinţe-maraton. Deputaţii Partidului Comunist au încercat să împingă dezbaterile până după miezul nopţii pentru a bloca învestitura.

Votul favorabil a fost însă posibil după ce, în cursul zilei, a fost formată o nouă coaliţie de guvernare, în urma unor negocieri aprinse: Coaliţia Pro-Europeană. Noua alianţă este compusă din Partidul LiberalPartidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat, adică exact aceleaşi formaţiuni care au guvernat împreună şi pînă la izbucnirea crizei, sub titulatura Alianţa pentru Integrare Europeană.

Impasul politic a debutat oficial pe 5 martie, când executivul condus de Vlad Filat a fost demis printr-o moţiune de cenzură. Mai multe despre criza de la Chişinău, aici.

MAE: Noul Guvern de la Chişinău reprezintă „o garanţie a dezvoltării relaţiei speciale dintre România şi Republica Moldova”

Ministerul român al Afacerilor Externe salută votul acordat de Parlamentul Republicii Moldova executivului condus de noul prim-ministru Iurie Leancă. Într-un comunicat al diplomaţiei române, se arată că formarea noului Guvern reprezintă „o garanţie a dezvoltării şi aprofundării relaţiei speciale dintre România şi Republica Moldova”.

„Am avut privilegiul să lucrez îndeaproape cu Iurie Leancă, în precedenta sa calitate, şi pot depune mărturie pentru profesionalismul, energia şi viziunea sa politică, pentru deschiderea şi apropierea dovedite faţă de România. Sunt încredinţat că vom avea în Iurie Leancă un partener dedicat dezvoltării continue a Parteneriatului strategic dintre statele noastre”, arată ministrul Titus Corlăţean, în comunicatul citat de Agerpres.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri