Rezoluție adoptată de Parlamentul European: UE trebuie să sprijine Ucraina cu tot ce are nevoie pentru a câștiga războiul cu Rusia

Data publicării:
eurodeputați la vot în parlamentul european
Toţi aliaţii din UE şi NATO ar trebui să sprijine Ucraina din punct de vedere militar cu nu mai puţin de 0,25% din PIB-ul lor anual, susţin eurodeputaţii. Sursa foto: Profimedia Images

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară, a votat joi o rezoluţie în care solicită Uniunii Europene să sprijine Ucraina cu orice are nevoie pentru câştigarea războiului contra Rusiei, transmite Agerpres.

Rezoluţia, adoptată cu 451 de voturi pentru, 46 de voturi şi 49 de abţineri, subliniază că, în vederea câştigării războiului de către Kiev, nu ar trebui să existe ''nicio restricţie autoimpusă asupra asistenţei militare pentru Ucraina'' şi afirmă necesitatea furnizării de orice este nevoie pentru ca Ucraina să-şi recâştige controlul deplin asupra teritoriului său recunoscut internaţional.

Textul rezoluţiei evidenţiază că invazia pe scară largă lansată de Rusia a modificat fundamental situaţia geopolitică din Europa şi din afara acesteia. Eurodeputaţii susţin că principalul obiectiv pentru Ucraina este câştigarea războiului şi avertizează că în caz contrar consecinţele vor fi grave.

Rezoluţia PE, care remarcă faptul că există încă diferenţe uriaşe în ceea ce priveşte nivelul sprijinului militar acordat Ucrainei de către statele membre ale UE, solicită realizarea investiţiilor necesare în baza industrială europeană de apărare. Acest lucru este esenţial pentru a răspunde nevoilor Ucrainei şi pentru a reface stocurile epuizate din UE.

Eurodeputații cer sprijin militar necondiționat pentru Ucraina

Eurodeputaţii enumeră sisteme sofisticate de apărare aeriană, rachete cu rază lungă de acţiune, cum ar fi TAURUS, Storm Shadow/SCALP, diferite tipuri de artilerie şi muniţie (155 mm în special) şi drone şi arme pentru a le contracara, acestea fiind deosebit de importante pentru Ucraina.

Toţi aliaţii din UE şi NATO ar trebui să sprijine Ucraina din punct de vedere militar cu nu mai puţin de 0,25% din PIB-ul lor anual, susţin eurodeputaţii, care îndeamnă ţările UE să intre imediat în dialog cu companiile din domeniul apărării, pentru a asigura creşterea producţiei şi livrărilor de muniţie, obuze şi rachete către Ucraina, care ar trebui să aibă prioritate faţă de ordinele altor ţări terţe.

Membrii PE fac apel la Camera Reprezentanţilor a SUA să adopte fără întârziere pachetul său de asistenţă militară pentru Ucraina.

PE condamnă țările care ajută Moscova să evite sanțiunile UE

Rezoluţia PE subliniază necesitatea urgentă a unui regim juridic solid care să permită confiscarea şi utilizarea activelor de stat ruseşti îngheţate de UE pentru reconstrucţia Ucrainei şi compensarea victimelor războiului. Rusia trebuie să fie obligată să plătească despăgubirile impuse pentru a asigura o contribuţie substanţială la reconstrucţia Ucrainei.

De asemenea, eurodeputaţii cer UE să menţină şi să extindă politica sa de sancţiuni împotriva Moscovei şi a aliatului Rusiei, Belarus. Aceasta include interzicerea importurilor ruseşti de uraniu şi metalurgice în UE, încetarea cooperării nucleare cu Rusia şi impunerea unui embargo deplin asupra importurilor în UE de produse agricole şi piscicole ruseşti, precum şi de combustibili fosili şi de gaze naturale lichefiate transportate pe cale maritimă prin conducte.

Parlamentul European condamnă, de asemenea, toate ţările, întreprinderile, asociaţiile şi persoanele care ajută Moscova să eludeze măsurile restrictive ale UE, afirmând că aceste practici ar trebui incriminate la nivelul Uniunii.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri