Sari la conținut

Românii pot munci fără restricții în Elveția

 

FOTO: Gulliver/GettyImages

Elveţia a anunțat că își respectă angajamentele și elimină toate restricţiile pe piaţa muncii impuse cetăţenilor români şi bulgari. Guvernul de la Berna a adoptat în aprilie o ordonanţă care prevedea accesul pe piaţa muncii pentru lucrătorii celor două state de la 1 iunie 2016.

Anterior, Elveţia prelungise, în 2009 şi 2014, măsurile restrictive pe piaţa muncii pentru români şi bulgari. Interdicțiile fuseseră introduse în momentul aderării celor două state la Uniunea Europeană, în 2007.

Elveţia nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din Zona Economică Europeană şi din Spaţiul european de liberă circulaţie Schengen.

Măsura ridicării restricțiilor din vara acestui an are implicații practice imediate. Restricțiile ar putea fi reintroduse doar în cazul în care va exista un aflux de imigranţi din cele două ţări.

"Dacă imigraţia din România şi Bulgaria va depăşi cu 10% media ultimilor trei ani, pe 1 iunie 2017 sau cel târziu pe 1 iunie 2018, Consiliul Federal va putea introduce noi restricţii pe piaţa internă a muncii, valabile până pe 31 mai 2019", preciza în aprilie Guvernul de la Berna.