Scandal de corupţie în PE: Rezoluție pentru suspendarea vizitelor în Qatar și a dosarelor legate de această țară

Data publicării:
Plenul Parlamentului European
Plenul Parlamentului European. Foto: Profimedia Images

Parlamentul European (PE) a convenit miercuri să suspende dezbaterea tuturor dosarelor legislative care au legătură cu statul Qatar şi, de asemenea, vizitele în această ţară. În plus, legislativul european a solicitat oprirea accesului „reprezentanţilor intereselor qatareze” în această instituţie europeană până la soluţionarea presupusului caz de corupţie în care este investigată, printre alţii, fosta vicepreședintă Eva Kaili.

Solicitările sunt cuprinse într-o rezoluţie PE care va fi votată joi, potrivit EFE, preluată de Agerpres. Textul menţionează „preocuparea serioasă” a legislativului comunitar asupra acuzaţiilor de corupţie, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat în acest caz deschis în legătură cu tentative ale statului Qatar de a influenţa decizii economice şi politice ale Parlamentului European care privesc situaţia drepturilor omului în această ţară.

Acestea sunt acuzaţiile formulate de justiţia belgiană la adresa eurodeputatei Eva Kaili, în prezent arestată şi demisă marţi din funcţia de vicepreşedintă a PE. Potrivit presei belgiene, au fost inculpaţi şi reţinuţi pentru aceleaşi delicte partenerul Evei Kaili, Francesco Giorgi, consilier în Parlamentul European, un lobbyist de la Bruxelles şi fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri. În urma percheziţiilor la domiciliile acestora, a fost găsită și confiscată suma de peste 1,5 milioane de euro.

Au mai fost inculpate alte două persoane, dar fără a fi reţinute, respectiv tatăl Evei Kaili şi secretarul general al Confederaţiei Internaţionala a Sindicatelor, Luca Visentini.

Proiectul de rezoluţie al PE mai prevede, printre altele, ca după ce va fi încheiată investigaţia judiciară să se solicite crearea unei comisii de anchetă internă asupra acestui caz concret.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri