Sari la conținut

Soluţia poloneză pentru sistemul de pensii

Polonia vrea să facă un nou sistem de pensii, astfel încât să îi stimuleze pe cetăţeni să economisească până la 6 miliarde de euro pe an.

High Streets Prepare For Last Minute Surge Of Christmas Shoppers

FOTO: Getty Images

 

Asta în condiţiile în care rata de economisire a gospodăriilor poloneze este printre cele mai scăzute din Europa. Va fi astfel un program de pensii privat, furnizat de angajatori, care ar putea să demareze la începutul anului viitor şi care este menit să consolideze piaţa de capital din Varşovia, spune Guvernul polonez, citat de Bloomberg.

Reformarea sistemului de pensii, pe care investitorii internaţionali l-au asemănat cu planul de pensii de tip 401(k) din Statele Unite, ar urma să fie cel mai important proiect legislativ în domeniul economic elaborat de noul premier. Acest program ar urma să fie doar prima fază dintr-o reformare de amploare a industriei. Cabinetul de la Varşovia are în vedere şi revizuirea actualului sistem de fonduri de pensii, care gestionează active în valoare de 54 de miliarde de dolari. În urmă cu doi ani, planurile vizau transferarea a aproximativ 75% din activele fondurilor de pensii către conturile individuale, iar restul să ajungă la fondul de rezervă demografică a statului.