Taxarea multinaționalelor. Comisia Europeană susține impozitarea profiturilor și suspendă introducerea taxei pe serviciile digitale

Data publicării:
comisia europeana
Președinta Comisie Europene Ursula von der Leyen. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană salută acordul global fără precedent aprobat recent de miniștrii de finanțe și de guvernatorii băncilor centrale din cadrul G20, prin intermediul căruia cadrul internațional privind impozitul pe profit va deveni echitabil și stabil. Totodată, Comisia a anunţat luni că a decis să îngheţe proiectul său privind introducerea unei taxe pe serviciile digitale, pe perioada negocierilor derulate sub auspiciile OECD cu privire la o impozitare mai echitabilă a multinaţionalelor.

„Acest consens fără precedent va da startul unei reforme complete a sistemului internațional de impozitare a societăților care va cuprinde o realocare a drepturilor de impozitare, ceea ce va însemna că cele mai mari societăți din lume vor trebui să plătească impozite oriunde își desfășoară activitatea economică.  Totodată, o rată globală de impozitare efectivă minimă de cel puțin 15 % va contribui la limitarea planificării fiscale agresive și la eliminarea uniformizării la un nivel inferior a impozitului pe profit”, transmite executivul european.

Munca depusă sub auspiciile Cadrului incluziv al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) se concentrează pe două aspecte principale:

  • Adaptarea normelor internaționale referitoare la modul în care este repartizată impozitarea profiturilor societăților între țări, pentru a reflecta natura schimbătoare a modelelor de afaceri, inclusiv abilitatea societăților de a desfășura activități comerciale în lipsa unei prezențe fizice. În temeiul noilor norme, o cotă din profiturile excedentare ale celor mai mari și mai profitabile întreprinderi multinaționale ar fi redistribuită jurisdicțiilor piețelor unde sunt situați consumatorii sau utilizatorii.
  • Asigurarea faptului că întreprinderilor multinaționale li se aplică în fiecare an un nivel efectiv minim de impozitare pe toate profiturile. Acest nivel va fi stabilit la o rată de cel puțin 15 % și ar urma să se aplice tuturor grupurilor multinaționale care realizează venituri financiare combinate de peste 750 de milioane de euro.

UE îngheață proiectul de taxă digitală

Comisia Europeană a anunţat luni că a decis să îngheţe proiectul său privind introducerea unei taxe pe serviciile digitale, pe perioada negocierilor derulate sub auspiciile OECD cu privire la o impozitare mai echitabilă a multinaţionalelor, care ar urma să se finalizeze în octombrie.

„Reuşita acestui proces va necesita un impuls final din partea tuturor părţilor iar Comisia s-a angajat să se concentreze pe acest efort. De aceea am decis să luăm o pauză în munca noastră cu privire la o propunere de taxă digitală”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Daniel Ferrie. Acesta a adăugat că Executivul comunitar va reanaliza situaţia la toamnă.

Sâmbătă, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat că prioritatea UE este implementarea acordului politic obţinut la nivelul G20 pentru o impozitare mai echitabilă a multinaţionalelor.

Anul trecut, cele 27 de state membre au ajuns la un acord fără precedent, pentru a împrumuta în comun 750 de miliarde de euro destinate unui fond care să combată recesiunea economică provocată de pandemia de COVID-19 şi de asemenea să răspundă la provocările create de schimbările climatice. Împrumuturile în comun pentru fondul de redresare, care vor fi efectuate de Executivul comunitar în numele tuturor statelor membre, urmează să fie rambursate pe parcusul a 30 de ani graţie noilor taxe denumite noi resurse proprii. Aceste noi taxe nu au fost încă convenite dar ar putea include taxe pe economia digitală, pe emisiile de CO2 sau pe importurile de bunuri fabricate pe baza tehnologiilor poluante.

Însă proiectul european vizând o taxă pe serviciile digitale a generat critici din partea autorităţilor americane iar duminică secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a cerut UE să îşi revizuiască planul.

Partenerii noștri