Tiraspolul refuză să participe la următoarea rundă de negocieri privind conflictul transnistrean

Data publicării:
nina stanski

„Nu vom merge la Viena pentru negocieri. Nu există o atmosferă favorabilă pentru negocieri”, a declarat Nina Ştanski, "ministrul de Externe" al Transnistriei, potrivit Mediafax, după o întâlnire cu Eugen Carpov, vicepremierul Republicii Moldova.

Declarația vine în contextul în care Chişinăul a lansat mai multe dosare penale împotriva unor oficiali transnistreni, inclusiv a premierului şi a unor lideri din regiune.

„La ultima întâlnire cu domnul Carpov am discutat despre această problemă, însă ulterior Chişinăul a deschis încă cinci dosare penale împotriva unor oficiali transnistreni. Nu putem înţelege aceste acţiuni, ele nu au o explicaţie logică, nu am auzit niciun argument din partea Chişinăului”, a denunţat şefa „diplomaţiei” transnistrene.

Totuşi, Ştanski a menţionat că Tiraspolul propune desfăşurarea unor negocieri la Tiraspol şi la Chişinău, deoarece este convinsă că „acest fapt va permite tuturor participanţilor (la negocieri) să înţeleagă mai bine situaţia din regiune”.

Anterior, liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a declarat că delegaţia transnistreană ar putea cere amânarea negocierilor în format 5+2.

„Delegaţia transnistreană ar putea cere amânarea consultărilor ce urmează să aibă loc la Viena la 11-12 septembrie din cauza măsurilor neprietenoase ale Republicii Moldova”, a declarat Şevciuk. El a acuzat Chişinăul că ruinează negocierile.

Negocierile în formatul 5+2 (între Chişinău şi Tiraspol, cu Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori şi Uniunea Europeană şi Statele Unite ca observatori) privind soluţionarea conflictului transnistrean au fost întrerupte în februarie 2006. Chişinăul şi Tiraspolul au reuşit să reia dialogul după doi ani la nivel de reprezentanţi politici. Ei se reuneau lunar pentru a rezolva problemele presante ale populaţiei. În martie 2009, negocierile au fost reluate din nou după o întâlnire trilaterală între preşedinţii Rusiei, Republicii Moldovei şi Transnistriei. La întâlnirile de la Moscova şi Vilnius de anul trecut şi de la Dublin din acest an, părţile au convenit să reia negocierile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri