Toate informațiile secrete despre armata Poloniei au ajuns pe internet. Baza de date a fost descărcată în Rusia și China

Data publicării:
militari polonezi cu masini de transpor ale armatei
Toate informațiile secrete despre armata Poloniei au ajuns pe internet. Foto: Profimedia

Ministerul Apărării din Polonia a anunţat vineri că a deschis o anchetă asupra unei potenţiale scurgeri de informaţii de la o bază de date despre echipamente ale armatei.

Anunţul a fost făcut după o relatare a site-ului polonez Onet.pl conform căreia o bază de date cu 1,7 milioane de intrări şi care vizează toate echipamentele armatei a ajuns publică pe internet, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Cazul este analizat în detaliu de servicii. Sunt în desfăşurare clarificări pentru a afla dacă a avut loc o scurgere de date şi dacă dosarul dezvăluit a fost creat în cadrul forţelor armate poloneze”, a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat.

„Nu vom face niciun comentariu despre acest caz până când ancheta nu va fi terminată”, a mai scris ministerul, precizând că sunt luate în considerare „mai multe scenarii”.

Conform Onet.pl, fiecare intrare din baza de date publicată pe internet corespunde nevoilor de echipament ale fiecărei unităţi a armatei poloneze, de la avioane de vânătoare F-16, arme grele, piese detaşate sau muniţii şi până la uniforme, lenjerie de corp, pături, materiale informatice şi chiar drapele şi diplome.

Baza de date permite să se stabilească, în mod detaliat, starea echipamentelor întregii armate poloneze, precum şi nevoile de echipamente ale acesteia, şi să determine, de exemplu, ce echipamente sunt inoperante pentru perioada iunie-septembrie 2021.

Bazele de date dezvăluite cuprind de asemenea tipurile de programe informatice folosite de militari şi lista de licenţe.

O parte a bazei de date conţine armele şi maşinile achiziţionate de armata poloneză de la alte ţări.

Conform Onet.pl, baza de date a fost deja descărcată de utilizatori din cel puţin 12 ţări, printre care Rusia şi China.

După publicarea informaţiilor de către site-ul respectiv, opoziţia din Polonia a cerut demisia ministrului apărării şi un control în cadrul ministerului.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri