TRANSPLANTUL ÎN SPANIA: 4.100 de intervenţii într-un an

Data publicării:
operatie transplant mediafax-1

Spania are probabil, cel mai bine pus la punct sistem de transplant din lume, în contextul în care sistemul de sănătate de aici este al șaptelea din lume, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Istoria transplantului în statul iberic datează din 1965, când s-au realizat primele grefe renale la Madrid și Barcelona.

În cei 48 de ani care au trecut de atunci, Spania a stabilit o serie de recorduri care fac invidioase sistemele de sănătate din cele mai multe țări. Exemplele vorbesc de la sine - zilnic, aici se fac 11 transplanturi, iar anul trecut, în cele 43 de spitale autorizate să efectueze asemenea operații au fost efectuate peste 4.100 de astfel de intervenții chirurgicale.

Printre ele, peste 1.000 de transplanturi de ficat, 2.500 de rinichi și 250 de inimă. Ca un fapt interesant, 13 dintre cei care au primit o inimă nouă au fost copii sub 16 ani. În plus, Spania deține recordul pentru cele mai multe transplanturi de față - trei.

În Spania sunt 35 de donatori la un milion de locuitori, în comparație cu Germania, unde sunt doar 14. Demn de menționat este și timpul de așteptare, până când un om primește organul de care are nevoie - două luni pentru o inimă, trei luni pentru ficat și 22 de luni pentru un rinichi. Ca un fapt interesant, în Spania se face inclusiv transplantul de intestin, unul destul de rar în alte țări.

Până la urmă, lecția spaniolă în materie de transplanturi se reduce la trei puncte esențiale, care formează un sistem foarte bine pus la punct: funcționarea perfectă a Organizației Naționale a Transplantului, instituție care-i găsește, practic, pe donatori, alocarea rapidă a unor resurse demne de invidiat și existența unor echipe care să efectueze operația într-un timp record.  

40.000 de donatori, după o campanie de o lună de zile

Ciprian Bălțoiu, corespondentul Digi24 la Madrid, a declarat că fiecare ministru al Sănătății din Spania a continuat proiectele vechi și a venit cu idei noi.

Există un sistem de carduri de donator. Trebuie să te înscrii oficial pe o listă cu datele personale, apoi primești un card pe care scrie, ceea ce în română s-ar traduce prin: 'Ești perfect pentru alții', și este menționat faptul că familia a fost informată că persoana respectivă dorește ca, în caz de deces, organele sale să fie donate”, a explicat jurnalistul.

O campanie de o lună de zile, în care au fost implicați oameni celebri de televiziune, a convins 40.000 de spanioli să își facă astfel de carduri. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri