Sari la conținut

Ucraina a ajuns la un acord de împrumut în valoare de 14-18 miliarde dolari cu FMI

Acordul trebuie să ajute Ucraina să acopere plăţi în contul datoriei programate în acest an, în contextul dificultăţilor economice şi financiare agravate de protestele prelungite din ultimele luni, care au dus la înlăturarea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici şi la anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Rusia, scrie Reuters.

Misiunea a ajuns la un acord cu autorităţile de la Kiev asupra unui set de reforme economice care să fie susţinut printr-un program de împrumut stand-by pe doi ani, a anunţat FMI.

„Sprijinul financiar din partea comunităţii internaţionale pe care acest acord îl deblochează se situează la 27 de miliarde de dolari pe parcursul a doi ani. Din această sumă, asistenţa din partea FMI se va situa la 14-18 miliarde de dolari, suma exactă urmând să fie stabilită după ce va fi luat în considerare în totalitate sprijinul bilateral şi multilateral”, se arată într-un comunicat al Fondului.

Acordul are nevoie de aprobarea managementului FMI şi a Consiliului Executiv al instituţiei, care îl va analiza în aprilie.

„Ucraina a ajuns la o oarecare stabilitate, după turbulenţele economice şi politice intense din ultimele luni, dar se confruntă cu provocări dificile”, notează FMI.

Şeful misiunii FMI în Ucraina, Nikolai Gueorguiev, a refuzat, în timpul conferinţei de presă pentru anunţarea acordului, să declare la cât se va ridica tranşa iniţială a programului de împrumuturi.

Autorităţile de la Kiev au declarat anterior că au nevoie disperată de bani pentru acoperirea cheltuielilor şi pentru a evita o eventuală intrare a ţării în încetare de plăţi.

Ministerul Finanţelor a estimat că economia s-ar putea contracta cu 3% în acest an, din cauza tulburărilor politice şi administrării proaste din trecut.

Împrumuturile de la FMI vor susţine economia Ucrainei şi vor face posibilă acordarea altor finanţări în valoare de mai multe miliarde de dolari de la SUA, UE, Japonia şi alte ţări, scrie Reuters.

Autorităţile ucrainene au anunţat miercuri creşterea preţului la gaze naturale cu 50% începând de la 1 mai, aceasta fiind una dintre condiţiile pentru ajutor de la FMI refuzate de fostul preşedinte Viktor Ianukovici.