UE sancționează doi iranieni considerați teroriști. Iranul spune că va răspunde cu măsuri similare

Data publicării:
drapelul uniunii europene
Foto: GettyImages

Iranul a anunţat, miercuri, că va răspunde cu măsuri similare după ce Uniunea Europeană a adăugat doi indivizi iranieni şi o ramură a serviciilor secrete iraniene pe lista de terorişti, scrie Reuters.

drapelul uniunii europene
Foto: GettyImages

Miniştrii UE au căzut de acord marţi să adauge numele pe listă şi să le îngheţe conturile, începând de miercuri, după ce Olanda a acuzat Iranul de două asasinate pe teritoriul său şi s-a alăturat Franţei şi Danemarcei care au afirmat că Teheranul a plănuit şi alte atacuri în Europa.

Mişcarea, deşi una simbolică parţial pentru că unul dintre bărbaţi se află în închisoare în Belgia, reprezintă prima dată când UE a impus sancţiuni asupra Iranului de la acordul nuclear din 2015.

Ministerul de Externe al Iranului, Bahram Qassemi, a numit acţiunile UE ca fiind „ilogice” şi „surprinzătoare”.

„Iran va lua măsurile necesare pentru a răspunde la această mişcare, pe fondul unei reciprocităţi”, a afirmat Qassemi într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului.

Iranul a negat orice implicare în atacuri, susţinând că acuzaţiile au ca scop deteriorarea relaţiilor UE-Iran.

„Aceste măsuri au fost luate de Consiliu ca parte a unui răspuns faţă de atacuri dejucate recent pe tărâm european”, a informat Consiliul European într-un comunicat miercuri.

Qassemi a acuzat în comunicat UE că susţine „grupări teroriste” precum Organizaţia Mujahedin-e-Khalq, o grupare ce doreşte să dea jos guvernul iranian.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri