Viktor Orban cere pace în Ucraina. Critică „războiul indirect” al Europei împotriva Rusiei și refuză să trimită arme Kievului

Data actualizării: Data publicării:
viktor orban vorbeste
Premierul ungar Viktor Orban. Foto: GettyImages

Premierul ungar Viktor Orban, care continuă să critice „războiul indirect” al Europei împotriva Rusiei, a făcut din nou apel vineri la încetarea focului în conflictul care devastează Ucraina de un an, relatează AFP.

„Nu suntem naivi. Ştim că perspectivele unui acord de pace acceptabil de ambele părţi sunt slabe”, a scris liderul ungar pe Twitter.

„Însă primul pas este cu siguranţă negocierea unei încetări a focului. Este singura modalitate de a salva vieţi”, a insistat el.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, guvernul de la Budapesta a menţinut o poziţie ambiguă, abţinându-se să-l critice pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Viktor Orban, care a avut legături strânse cu Putin înainte de război, refuză să trimită arme Kievului şi a cerut în mod repetat negocieri de pace, acuzând în acelaşi timp impactul economic al sancţiunilor impuse de Bruxelles.

Premierul ungar a pledat sâmbătă, în discursul său anual despre Starea Naţiunii, pentru menţinerea relaţiilor economice cu Moscova, în condiţiile în care Ungaria este unul din cele mai dependente state membre UE de energia din Rusia.

Spre deosebire de majoritatea partenerilor săi europeni, Viktor Orban nu a mers niciodată în Ucraina de la începerea războiului.

Relaţiile Ungariei cu statul vecin Ucraina au fost tensionate mult timp, în special din cauza Transcarpatia, o regiune ucraineană care s-a aflat sub controlul Budapestei până la Primul Război Mondial şi care găzduieşte o importantă minoritate maghiară.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri