Vizita lui Vladimir Putin la Ialta are loc departe de ochii presei

Data publicării:
Parlamentul regional din Crimeea-AFP Mediafax Foto-FILIPPO MONTEFORTE

Deranjată de această vizită, Ucraina ameninţă că ar putea declanşa o anchetă penală pentru că Vladimir Putin a trecut ilegal frontiera.

Ajuns în Crimeea în cursul zilei de ieri, Vladimir Putin i-a convocat pe oficialii din peninsulă, mai întâi la o întâlnire la Sevastopol, iar astăzi la Ialta. Aici, a susţinut un discurs într-o şedinţă comună guvern-parlament, în care a vorbit despre recunoașterea internațională a „reintegrării Crimeei" în Federația Rusă, despre impactul sancțiunilor occidentale la adresa Rusiei şi despre situația din estul Ucrainei.

Vizita este ţinută departe de ochii presei. Dacă în luna mai, liderul de la Kremlin şi-a dorit să facă un spectacol mediatic după anexarea Crimeei, acum doar câteva poze din timpul întâlnirilor oficiale au fost puse pe site-ul preşedinţiei ruse.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a atras din nou atenţia că ambiţiile lui Vladimir Putin vizează nu doar Ucraina, ci şi Transnistria. Şeful Alianţei Nord-Atlantice acuză Rusia că se află în spatele tuturor conflictelor îngheţate din regiune şi prelungeşte această incertitudine pentru a împiedica state precum Moldova sau Georgia să urmeze visul integrării euro-atlantice.

Acţiunile Rusiei în Ucraina au fost un semnal de alarmă. Aceste acţiuni ne-au demonstrat că regulile după care s-a ghidat comunitatea internaţională de la sfârşitul Războiului Rece nu trebuie luate ca un lucru care ni se cuvine”, a declarat Anders Fogh Rasmussen.

Vizita în Crimeea a stârnit şi furia Ucrainei. Oficiali ai Ministerului de Interne de la Kiev anunţă că vor lua în considerare deschiderea unei anchete penale împotriva lui Vladimir Putin, pentru că, potrivit acestora, prin vizita în Crimeea, preşedintele rus a trecut ilegal graniţa ucraineană.

Până la acţiunile oficialilor ucraineni, un alt incident a tulburat vizita delegaţiei ruse în Crimeea. Pe contul de Twitter al premierului rus Dmitri Medvedev, aflat la rândul lui la Ialta, a apărut un mesaje care a pus pe jar presa din lumea întreagă: „ Demisionez. Mi-e ruşine de acţiunile guvernului. Iertaţi-mă! Îmi doream să spun asta. Vova (n.r. Putin), te înşeli! Crimeea nu este a noastră”. Dmitri Medvedev anunţa şi că va urma o carieră de fotograf indepentdent. Totul a fost însă o farsă pusă la cale de hackeri, care au reuşit să spargă contul de Twitter în limba rusă a premierului rus.

Pe de altă parte, continuă războiul nervilor între Rusia şi Ucraina, pe tema convoiului umanitar trimis de Moscova în estul ţării vecine. Cele aproape 300 de camioane s-ar îndrepta, potrivit BBC, spre oraşul Rostov-pe-Don, în apropiere de graniţa cu Ucraina. Presa ucraineană scrie că TIR-urile ar fi acum însoţite de vehicule militare, dar informaţia nu a fost confirmată din surse oficiale. Între timp, în această dimineaţă, au fost reluate luptele în centrul oraşului Doneţk. Iar la Lugansk, 22 de civili au fost ucişi în ultimele 24 de ore.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Câți copii are Celine Dion: "Viața mea e să fiu mamă". Fiul cel mare are 23 de ani și seamănă foarte bine cu...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...