Un avion venezuelean suspect, cu cinci iranieni la bord, este reținut de o săptămână în Argentina

Data publicării:
avion cargo Boeing 747-300 al companiei venezuelene emtrausr pe pista in argentina
Un avion cargo Boeing 747 al companiei venezuelene Emtrasur a fost reținut pe un aeroport din Argentina Foto: Profimedia Images

Un avion Boeing 747 venezuelean care transporta 14 membri ai echipajului venezueleni şi cinci iranieni este reţinut de lunea trecută în sudul Argentinei, autoritățile suspectând că motivele intrării sale în ţară sunt altele cele declarate, au declarat, duminică, surse oficiale, citate de AFP. 

Paşapoartele iranienilor au fost confiscate, dar autorităţile au dat asigurări că le-ar putea recupera dacă părăsesc ţara cu un zbor regulat, deși este în desfăşurare o anchetă, relatează Agerpres.

Autorităţile locale susțin că nimeni nu a fost reţinut, iar echipajul venezuelean a fost cazat în hoteluri, cu permis de şedere temporară.

Ambasadele Iranului şi Venezuelei au fost informate „pe cale diplomatică”, au precizat sursele citate.

Avionul, care transporta piese auto, este blocat pe aeroportul Ezeiza. Autorităţile care se ocupă de probleme de migraţie au explicat într-un comunicat că „atunci când există o suspiciune întemeiată că intenţia reală din spatele intrării (în ţară) diferă de cea declarată în momentul obţinerii vizei (... ) nu va fi permisă intrarea pe teritoriul argentinian”.

Potrivit presei locale, avionul aparţine companiei venezuelene Emtrasur şi a fost achiziţionat în februarie de la compania iraniană Mahan Air, care este cercetată în Statele Unite pentru presupuse legături cu forţele militare de la Teheran.

Argentina consideră încă sensibilă prezenţa la bordul avioanelor a unor pasageri iranieni, din cauza alertelor roşii emise de Interpol împotriva unor cetățeni din această țară acuzaţi că ar avea legătură cu atentatul cu bombă din 1994 asupra centrului AMIA al comunităţii evreieşti argentiniene, soldat cu 85 de morţi şi 300 de răniţi.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri