Un britanic și un rus, inculpați în SUA pentru că au protejat iahtul unui apropiat al lui Vladimir Putin pentru a nu fi confiscat

Data publicării:
Iahtul oligarhului Viktor Vekselberg
Iahtul oligarhului Viktor Vekselberg a fost rede numit ca să scape de sancțiuni. Foto: Profimedia Images

Cei doi bărbați sunt suspectați de autoritățile americane că au protejat iahtul unui oligarh rus, apropiat al președintelui Putin pentru a scăpa de sancțiunile de care era vizat și sa evite, astfel, confiscarea ambarcațiunii, notează AFP, citată de Agerpres.  

Britanicul Richard Masters, în vârstă de 52 de ani, a fost arestat în Spania în vederea extrădării sale, iar Vladislav Osipov, un ruso-elveţian de 51 de ani, este în căutat de autorități, a anunţat Departamentul de Justiţie într-un comunicat.

Cei doi sunt acuzaţi că l-au ajutat pe Viktor Vekselberg, un apropiat al lui Putin, să disimuleze că este proprietarul iahtului "Tango", a cărui valoare este estimată la 90 de milioane de dolari.

În 2018, oligarhul, care este liderul grupului Renova, un conglomerat cu sediul la Moscova, s-a aflat pe o listă de sancțiuni în urma invaziei Peninsulei Crimeea de către Rusia.

Justiţia americană îl acuză pe Richard Masters, care conduce o companie de navigaţie în Palma de Mallorca, că a redenumit nava "Fanta", pentru a continua să lucreze cu furnizori americani.

Sancţiunile americane împiedică companiile americane şi filialele lor să facă afaceri cu entităţile vizate.

"Osipov şi Masters i-au sfătuit şi le-au permis angajaţilor de pe Tango să continue să facă afaceri cu companii americane, folosind mai multe scheme pentru eludarea sancţiunilor, în special plata în alte valute (decât dolarul) şi prin intermediari", potrivit comunicatului.

"Tango", un vas cu o lungime de 78 de metri, a fost în cele din urmă confiscat în aprilie de Spania, la cererea Statelor Unite.

Statele Unite au anunţat în martie, după invadarea Ucrainei de către Rusia, crearea unei celule dedicate urmăririi penale a "oligarhilor ruşi corupţi" şi a tuturor celor care încalcă sancţiunile adoptate de Washington împotriva Moscovei.

 

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri