Un consilier al lui Trump cere ca țările NATO care nu alocă 2% din PIB pentru apărare să nu mai fie protejate de Articolul 5

Data publicării:
Keith Kellogg,
Keith Kellogg, consilier pentru securitate națională al fostului președinte american Donald Trump. Foto: Profimedia

Un consilier pentru securitate națională al fostului președinte american Donald Trump spune că va propune o serie schimbări în NATO, dacă fostul șef de stat revine la putere. El vrea ca statele membre care nu alocă 2% din PIB pentru apărare să piardă protecția acordată de Articolul 5, relatează Reuters.

Keith Kellogg, general-locotenent în rezervă și fost șef al Consiliului Național de Securitate al fostului președinte, a spus într-un interviu pentru Reuters că, dacă un membru al alianței nu alocă cel puțin 2% din PIB pentru apărare, el va sprijini eliminarea protecției acordate de Articolul 5 pentru acea țară.

Articolul 5, piatra de temelie a NATO, prevede că un atac împotriva unui membru al Alianței va fi considerat un atac împotriva tuturor, iar țările aliate trebuie să intervină. Fără această protecție, o țară membră nu ar avea garanția că ceilalți aliați i-ar veni în ajutor.

„De unde vin eu, alianțele contează. Dar dacă faci parte dintr-o alianță, contribui la acea alianță”, a spus Kellogg, care a fost și consilier pentru securitate națională al fostului vicepreședinte Mike Pence.

Trump a fost criticat aspru de actualul președinte al SUA, Joe Biden, și de oficiali de rang înalt din Occident după ce a spus, la un miting electoral, că „ar încuraja” Rusia să facă „ce dracului vrea”, inclusiv oricărei țări NATO care nu-și atinge ținta de cheltuieli bugetare alocate apărării.

Kellogg a refuzat să spună dacă a discutat această propunere cu Trump, deși a precizat că au vorbit frecvent despre viitorul NATO. Trump este aproape de a deveni candidatul Partidului Republican pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie.

Kellogg a spus că, dacă Trump va câștiga, probabil că va cere un summit NATO în iunie 2025, pentru a discuta viitorul alianței. El a spus că NATO ar putea deveni ulterior o „alianță cu două viteze”, în care unii membri să se bucure de o mai bună protecție, dacă se conformează articolelor de bază ale NATO.

Trump și aliații săi au dat tot mai multe semnale că intenționează să regândească angajamentul Americii față de NATO și s-au plâns de mai multe ori că membrii europeni ai alianței nu contribuie la fel de mult la cheltuelile Alianței.

Pe lângă pierderea protecției prevăzute de Articolul 5, ar fi posibile și alte sancțiuni mai puțin severe, cum ar fi pierderea accesului la instruire militară sau la resurse și echipamente, a spus Kellogg. Țările membre, a adăugat el, ar trebui să se poată retrage din NATO.

„Dacă președintele Trump va fi reales, le-aș da tuturor o avertizare. Cred că este o discuție foarte matură și este una dintre multele discuții pe tema securității naționale care trebuie purtate”, a spus el.

Kellogg a spus că dacă nu este respectat Articolul 3 din Tratatul Atlanticului de Nord, protecția oferită de Articolul 5 nu ar trebui să fie garantată.

Articolul 3 prevede că țările membre NATO trebuie să depună eforturi adecvate pentru a-și dezvolta capacitățile individuale de apărare. Deși acest articol nu prevede o cifră, țările membre s-au angajat la summit-ul din 2014 din Țara Galilor să ajungă cu cheltuielile militare la 2% din PIB până în acest an.

Potrivit estimărilor NATO din iulie anul trecut, 11 din 31 de țări au ajuns la această țintă în 2023, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie și câteva țări est-europene din apropiere de granițele Rusiei. Printre acestea este și România.

„Toată lumea înțelege Articolul 5 – un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor – dar uită toate celelalte articole. Unul dintre ele este Articolul 3”, a spus Kellogg.

În decembrie, Robert O'Brien, consilierul pentru securitate națională al lui Trump din 2019 până în 2021, a declarat pentru Reuters că Trump ar putea impune noi tarife comerciale țărilor NATO care nu cheltuiesc cel puțin 2% din PIB pentru apărare, dacă va fi reales.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri