Un diplomat european este arestat în Iran de peste 500 de zile. Oficialii UE și Suediei au ascuns totul timp de un an

Data actualizării: Data publicării:
floderus

Johan Floderus, în vârstă de 33 de ani, a fost consilier al comisarului european pentru Afaceri Interne, Ylva Johanson, și este actualmente diplomat în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă. Tânărul, originar din Suedia, este închis în penitenciarul Evin din Teheren, după ce a fost reținut de autoritățile iraniene în aeroport, pe 17 aprilie 2022, când se pregătea să ia zborul la finalul unei călătorii turistice. Arestarea sa a fost ascunsă mai bine de un an de către oficialii UE și autoritățile suedeze, care, și ulterior dezvăluirilor, au refuzat să facă declarații în acest sens. NYT arată că încarcerarea sa este parte a unui plan mai vechi al Iranului, prin care încearcă să obțină concesii din partea Occidentului, o metodă recunoscută drept "diplomația ostaticilor".

Mai multe surse apropiate cazului au declarat pentru postul suedez de televiziune TV4 că regimul iranian dorește să îl folosească pe Johan Floderus într-un schimb de prizonieri cu Stockholm, cu scopul de a-l repatria pe Hamid Nouri, un fost responsabil al unei închisori iraniene, acuzat că a avut un rol fundamental în execuţiile a mii de opozanţi de către regimul iranian în 1988.

În vârstă de 62 de ani, Hamid Noury, care ocupa în epocă funcţia de asistent al procurorului într-o închisoare în apropiere de Teheran, a fost găsit în 2022 vinovat de "infracţiuni cu circumstanţe agravante împotriva dreptului internaţional" şi de "crime", potrivit tribunalului din Stockholm.

Teheranul practică "diplomația ostaticilor"

Teheranul și-a făcut deja un obicei din a reține cetățeni iranieni cu dublă cetățenie, dar și străini, sub acuzații false, pe care încearcă să îi schimbe cu iranieni deținuți în Europa sau SUA sau să îi folosească drept pârghii pentru a obține bani și alte concesii.

Luna trecută, Statele Unite au încheiat un acord cu Teheranul pentru eliberarea a cinci americani arestați în Iran în schimbul a 6 miliarde de dolari din veniturile petroliere iraniene blocate în Coreea de Sud.

Cu toate acestea, acest ultim caz, ale cărui detalii nu au fost date publicității la data producerii incidentului, iese în evidență prin profesia prizonierului și calitatea sa de oficial european. 

În luna iulie a anului trecut, guvernul iranian a anunțat că a reținut un cetățean suedez pentru spionaj, care se află închis în celebra închisoare Evin din Teheran, fără a da mai multe detalii.

The New York Times, care a vorbit cu șase persoane familiarizate cu acest caz, arată că Floderus nu ar fi fost implicat în activități de spionaj.

Ministerul suedez al Afacerilor Externe a precizat că nu va face declarații pe marginea subiectului.

"Un cetățean suedez - un bărbat în vârstă de 30 de ani - a fost reținut în Iran în aprilie 2022. Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada Suediei la Teheran lucrează intensiv la acest caz. Înțelegem că există un interes pentru chestiune, dar, potrivit evaluărilor interne, gestionarea cazului ar fi complicată dacă ministerul ar face declarații în acest sens", a transmis biroul presă într-un e-mail.

Floderus, care a lucrat pentru Ylva Johansson, începând din 2019, s-a alăturat în 2021 Serviciului European de Acțiune Externă, corpul diplomatic al blocului comunitar.

Diplomatul a mai fost în vizită în Iran

El a mai vizitat Iranul, fără a întâmpina incidente, în timp ce se afla într-o misiune oficială a Uniunii Europene, când lucra pentru programul de dezvoltare, au declarat surse apropiate acestuia.

În comunicatul emis de iranieni în 2022, prin care se anunța arestarea unui cetățean suedez în 2022 se menționa faptul că persoana respectivă vizitase țara anterior, afirmându-se că aceste vizite au avut un caracter ilicit.

Serviciul European de Acțiune Externă a declarat că "urmărește foarte îndeaproape cazul unui cetățean suedez reținut în Iran", dar nu a admis că persoana în cauză a lucrat pentru acest serviciu sau că Floderus a vizitat anterior Iranul în cadrul unor chestiuni oficiale ale UE.

"Acest caz trebuie privit, de asemenea, în contextul numărului tot mai mare de arestări arbitrare în care sunt implicați cetățeni ai UE", a adăugat Nabila Massrali, purtător de cuvânt al corpului diplomatic al blocului comunitar.

"Am folosit și vom continua să folosim toate modalitățile pentru a aborda această problemă cu autoritățile iraniene, în vederea obținerii eliberării tuturor cetățenilor UE reținuți în mod arbitrar", a întărit aceasta.

Contactat telefonic, tatăl tânărului Floderus a refuzat să comenteze.

"Această arestare din 2022 a fost o adevărată escaladare", a declarat Richard Ratcliffe, soțul lui Nazanin Zaghari-Ratcliffe, o femeie cu dublă cetățenie, britanică și iraniană, care activa în domeniul caritabil și care a stat în detenție în Iran timp de șase ani sub acuzații false de spionaj.

"Este șocant pentru mine că guvernul suedez și SEAE (diplomația UE) au stat cu mâinile în sân", a spus acesta.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri