Un „dușman” mai puțin cunoscut al lui Kim Jong-un face furori printre tinerii din Phenian

Data actualizării: Data publicării:
pop

Apelul lui Kim Jong-un la întărirea aderenței la valorile tradiționale nord-coreene nu are priză în rândul locuitorilor din capitala Phenian, în special pe segmentul de vârstă al tinerilor, scrie publicația Daily NK, semnalând faptul că produsele de televiziune sud-coreene rămân pe primul loc pe „lista ilegalităților” din Coreea de Nord.

Hallyu, este termenul care descrie fenomenul cultural pe care sud-coreenii îl numesc „Valul Coreean”, care, începând cu anii 1990, a câștigat o popularitate crescută în Asia de Est și Sud-Est, prin seriale și muzică K-pop, căpătând apoi, odată cu influența tot mai mare a YouTube și a rețelelor de socializare, o detentă globală.

O sursă sub acoperire din Coreea de Nord a declarat pentru Daily NK că tinerii din Phenian întorc spatele dansului tradițional nord-coreean, preferând stilul K-pop. Mai mult, pe străzi pot fi auzite voci care imită accentele vedetelor din serialele sud-coreene, iar mulți dintre adolescenți nu ar mai folosi apelativul „tovarăș” (dongmu), ci „prieten” (chingu), după modelul tinerilor de la Seul.

„Generația economiei de piață”, astfel li se spune tinerilor nord-coreeni la Phenian, fiind considerați simbolurile unui posibil „crepuscul” al dictaturii dinastice din Coreea de Nord, potrivit sursei citate.

Autoritățile lucrează pe cât mai multe fronturi pentru a bloca breșa prin care astfel de produse mass-media și de showbiz pătrund în Coreea de Nord. Dacă o persoană este prinsă în posesia unui stick USB cu muzică sau filme sud-coreene, aceasta este arestată și trimisă într-un lagăr de concentrare sau într-o colonie de muncă forțată, fiind acuzată de o infracțiune similară cu deținerea de arme sau cu consumul de stupefiante.

Dar aderența la „materiale trădătoare” nu este de găsit doar în rândul tinerei generații, ci chiar în aparatul de stat, subliniază Daily NK. Asemenea cazuri sunt de multe ori pedepsite cu execuții publice, fapt care indică gradul de amenințare pe care îl reprezintă informația externă pentru regimul lui Kim Jong-un.

O altă sursă din Phenian spune că există o metaforă la modă în Coreea de Nord: aceea că agenții de securitate de elită, cei din prima linie a dictaturii, au „două inimi”. O „inimă” care vânează traficul cu astfel de produse în Coreea de Nord și o „inimă” care tânjește după aceste „materiale trădătoare”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
Digi FM
După 2 divorțuri, Marian Drăgulescu și-a cerut actuala iubită în căsătorie. S-a întâmplat într-un balon cu...
Pro FM
Katy Perry, o nouă apariție pe plaja din St Tropez. Artista și-a etalat silueta în timp ce se distra cu fiica...
Film Now
Actrița din "Doi bărbați și jumătate", căsătorită cu un lord britanic, despre relațiile cu familia regală...
Adevarul
Modul excentric în care Elena Lasconi oficiază căsătoriile, subiect de discuții pe Internet. „Circ! Primarul...
Newsweek
Cum să răcești berea în doar 7 minute? Două trucuri ce te vor ajuta în zilele caniculare
Digi FM
“Am râs mult, am și plâns. Viața e mult mai frumoasă când iubești și te simți iubită”. Andreea Raicu a...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Momentul când o femeie surprinde 10 Capibara trecând prin fața ferestrei sale. Rozătoarele erau aliniate una...
Film Now
Iubita lui Clint Eastwood a murit la 61 de ani. Cu 33 de ani mai tânără decât starul, Christina lucra în...
UTV
Piesa "Dudadu" a Irinei Rimes si-a facut loc in playlist-ul celor de la Keinemusik la Tomorrowland. Remixul...