Un fost lider rebel din Niger anunță o posibilă „contra-lovitură de stat”

Data actualizării: Data publicării:
niger
Liderii loviturii de stat din Niger. FOTO Profimedia Images

Un fost lider rebel și politician din Niger a anunțat că va lansa o mișcare pentru o nouă lovitură de stat împotriva juntei care a preluat puterea pe 26 iulie, un prim semn al rezistenței interne față de dictatura militară din această țară africană de importanță strategică pentru regiunea Sahel, relatează Reuters.

Rhissa Ag Boul a declarat într-un comunicat, miercuri, că noul său „Consiliu al Rezistenței pentru Republică” (CRR) intenționează să-l readucă la putere pe președintele Mohamed Bazoum, aflat în captivitate la domiciliu de când armata a preluat puterea.

CRR susține blocul regional ECOWAS și orice alt actor internațional care vrea să restaureze ordinea constituțională în Niger, conform comunicatului.

Un membru al CRR a spus că mai multe personaje politice nigeriene s-au alăturat grupului dar că nu-și pot face apartenența la acesta publică de teama represaliilor.

Lansarea acestei organizații vine în condițiile în care există eforturi diplomatice susținute de a ajunge la un compromis în Niger și la revenirea la o guvernare civilă a țării.

Junta din Niger a respins, însă, orice încercare de soluționare diplomatice, iar vecinele Mali și Burkina Faso, ele însele victimele unor lovituri de stat militare și condusă de generali, au anunțat că susțin noua administrație de la Niamey și că vor lupta alături de ea dacă va exista o intervenție străină.

Liderii juntei din Niger au blocat accesul emisarilor ONU și africani, marți, într-o evidentă sfidare față de ECOWAS. Organizația statelor africane se reunește, joi, pentru a discuta o posibilă intervenție pentru restaurarea guvernului democratic.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri