Un înalt responsabil din serviciul de informații al Ucrainei a fost demis pentru punerea sub ascultare a unor jurnalişti

Data publicării:
Serviciul de informații al Ucrainei.
Serviciul de informații al Ucrainei. FOTO: SBU

Un înalt responsabil al serviciului de informaţii ucrainean (SBU) a fost demis în urma punerii ilegale sub ascultare a jurnaliştilor unui site de investigaţii, relatează AFP şi Reuters, citând surse din cadrul serviciului.

În ianuarie, autorităţile ucrainene anunţaseră deschiderea unei anchete privind „punerea sub ascultare şi înregistrarea video ilegale” a jurnaliştilor de la Bihus Info, cunoscut în Ucraina pentru anchetele sale anticorupţie, relatează Agerpres.

Cazul a provocat reacţii inclusiv la vârful statului, preşedintele Volodimir Zelenski declarând că „orice presiune asupra jurnaliştilor este inacceptabilă”.

„Şeful departamentului SBU pentru protecţia statului, Roman Semencenko, a fost demis din cauza supravegherii redacţiei Bihus Info”, a spus pentru AFP o sursă din cadrul SBU, vorbind sub acoperirea anonimatului.

Potrivit sursei, decizia de demitere a fost luată de şeful SBU şi validată de preşedintele Zelenski.

SBU a emis luni un comunicat în care afirma că a luat „deciziile adecvate în materie de personal”, justificând în acelaşi timp ascultările prin faptul că „anumiţi angajaţi ai Bihus Info figurau printre clienţii unor traficanţi de droguri”.

Redacţia Bihus Info a denunţat o „operaţiune specială ruşinoasă” a SBU care a implicat mai mult de 30 persoane, după aproape doi ani de la declanşarea invaziei ruse.

În ianuarie, Bihus Info a recunoscut că unii dintre cameramanii săi consumaseră „substanţe ilegale” la o petrecere de Anul Nou, de la care au fost publicate înregistrări sonore şi video pe YouTube.

Bihus Info a dezvăluit de asemenea că echipa sa fusese pusă sub ascultare timp de mai multe luni, vizate fiind mai ales telefoanele mobile.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri