Un nou acord privind transportul cerealelor pe Marea Neagră este o prioritate pentru Turcia, anunță ministrul de Externe de la Ankara

Data publicării:
profimedia-0800061892
Hakan Fidan, ministrul de Externe al Turciei, alături de Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei. FOTO: Profimedia Images

Miniştrii de Externe turc şi ucrainean au ajuns vineri la concluzia că nu sunt alte soluţii mai bune pentru exportul de cereale ucrainene în afară de acordul pentru transportul pe Marea Neagră, care s-a încheiat după retragerea Rusiei de luna trecută, relatează Reuters. Totodată, ministrul de Externe al Turciei a spus că reînnoirea acordului, cu includerea Rusiei "în această ecuație", reprezintă o prioritate pentru Ankara.

Acordul negociat anul trecut de Turcia şi Naţiunile Unite a permis exportul în siguranţă pentru cereale ucrainene pe Marea Neagră. Ankara a încercat să convingă Moscova să revină la acest acord şi va încerca să o facă şi la apropiata întâlnire pe care o vor avea preşedinţii turc şi rus.

Ucraina a anunţat la începutul acestei luni un "coridor umanitar" în Marea Neagră pentru a elibera navele de marfă care au fost blocate în porturile sale de când Rusia a lansat invazia la scară largă, în februarie 2022. Prima navă care a folosit coridorul a sosit la Istanbul săptămâna trecută.

Într-o conferinţă de presă susţinută în timpul vizitei sale la Kiev, ministrul turc de Externe Hakan Fidan a declarat vineri că reînnoirea acordului privind cerealele este o prioritate pentru Ankara, iar Rusia trebuie să fie inclusă în ecuaţie pentru a avea un acord funcţional.

"Reluarea acestei iniţiative este o prioritate pentru Turcia. Sper că vom obţine un rezultat de succes", a declarat el, adăugând că soluţiile alternative pentru a înlocui acordul nu vor fi eficiente.

"M-am gândit de la început că Rusia ar trebui să fie inclusă din nou în această ecuaţie", a adăugat Fidan, potrivit news.ro.

La rândul său, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a spus că Kievul lucrează la rute alternative, dar a recunoscut că acordul privind cerealele din Marea Neagră este soluţia optimă. "Lucrăm la rute alternative, dar, obiectiv vorbind, funcţionarea rutei Mării Negre este o soluţie optimă din toate punctele de vedere", a declarat el.

"Vom putea extinde în mod substanţial transportul de cereale prin coridoarele terestre, dar blocarea Mării Negre trebuie să ia sfârşit", a adăugat Kuleba.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri