Live Text Răzbunarea lui Putin, după aruncarea în aer a podului Kerci: 12 civili uciși în atacul cu rachete împotriva Zaporojie

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0729250254
Zeci de blocuri au fost distruse sau avariate, conform autorităților ucrainene. Foto: Profimedia Images

Noi bombardamente ale forţelor ruse asupra oraşului ucrainean Zaporojie, care a fost lovit de cel puțin 12 rachete, au ucis cel puțin 12 persoane și au rănit zeci de oameni, au anunţat duminică autoritățile ucrainene. Atacul cu rachete vine la o zi după ce podul strategic Kerci, care face legătura dintre peninsula Crimeea și Rusia, a fost aruncat în aer sâmbătă. Serviciile secrete ucrainene au relatat că explozia de la Kerci a provocat tensiuni la Moscova și că trupele Gărzii Naționale ale lui Putin au făcut arestări în rândul militarilor armatei ruse.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

FSB acuză Ucraina de peste 100 de atacuri pe teritoriul rus

ACTUALIZARE 23:00 Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a acuzat Ucraina că a atacat teritoriul naţional rus de peste 100 de ori de la începutul lunii, relatează dpa, preluată de Agerpres.

32 de sate din regiunile Briansk, Kursk şi Belgorod, de la graniţa cu Ucraina, au fost bombardate în ultimele zile, susține FSB, adăugând că numărul atacurilor lansate din Ucraina a crescut semnificativ și că bilanțul este un mort și cinci răniți.

Aceste afirmaţii nu pot fi verificate din surse independente, precizează dpa.

Centrala de la Zaporojie, reconectată la rețeaua electrică

ACTUALIZARE 22:30 Furnizarea energiei electrice la centrala nucleară Zaporojie (ZNPP) a fost reluată duminică, după ce sâmbătă a fost necesar să treacă pe diesel, transmit Reuters şi DPA.

Anunţul a fost făcut de directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

''Echipa noastră la Zaporojie confirmă că ZNPP este reconectată la reţeaua electrică - o alinare temporară într-o situaţie imposibil de susţinut'', a scris Grossi pe Twitter.

El a lansat un nou apel la crearea unei zone de securitate în jurul centralei nucleare Zaporojie, informează Agerpres.

Putin acuză serviciile ucrainene pentru atacul podului din Crimeea

ACTUALIZARE 21:00 Vladimir Putin a acuzat duminică serviciile secrete ucrainene (SBU) că s-au aflat la originea exploziei puternice care a avariat în ajun podul care leagă Crimeea de Rusia, spunând că a fost vorba despre un „act terorist” contra unei infrastructuri cheie.

„Autorii, executanţii şi comanditarii sunt serviciile secrete ucrainene”, a declarat Putin în timpul unei întrevederi cu şeful Comitetului rus pentru Investigații, Aleksandr Bastrîkin. Acesta din urmă i-a comunicat liderului de la Kremlin și că serviciile ucrainene „au fost ajutate de cetățeni ruși care se află în străinătate”.

„Nu este niciun dubiu. Acesta este un act de terorism îndreptat spre distrugerea infrastructurii civile esenţiale a Federaţiei Ruse”, a declarat liderul de la Kremlin.

Citiți și: Cine sau ce a aruncat în aer podul lui Putin? O dronă amfibie, printre ipotezele plauzibile care sperie Kremlinul

Cel puțin 12 morți în atacul de la Zaporojie

ACTUALIZARE 19:40 Cel puțin 12 oameni au fost uciși după ce rușii au bombardat Zaporojie ca răzbunare pentru distrugerea podului lui Putin. Loviturile cu rachete de croazieră au distrus mai multe clădiri, iar un bloc de locuințe este parțial prăbușit.

Conform autorităților locale, numărul celor uciși este de 12 în timp ce alte zeci sunt răniți. Bilanțul inițial de 17 morți a fost revizuit de autoritățile locale din Zaporojie la 12.

Bilanțul civililor răniți la Zaporojie ajunge la 87

ACTUALIZARE 17:00 Cel puțin 87 de civili, printre care și 10 copii, au fost răniți după ce rușii au bombardat cu rachete orașul ucrainean, a anunțat Oleksandr Staruh, șeful administrației militare regionale din teritoriu.

Orașul a fost lovit de șase rachete de croazieră și 16 rachete anti-aeriene S-300, conform forțelor aeriene ucrainene. Rachetele de croazieră au fost lansate din avioane de luptă rusești Tupolev-22M3 și Su-35, aflat în regiunile ocupate de invadatori în Zaporojie.

6.000 de militari bieloruși, mobilizați la granița cu Ucraina. Putin îl presează pe Lukașenko să intre în război

ACTUALIZARE 17:10 Serviciile secrete ucrainene avertizează că Vladimir Putin încearcă să atragă Belarus într-un război deschis cu Ucraina. Concomitent, conform serviciilor militare de informații ale Kievului, Belarus are mobilizate la granița cu Ucraina 6 batalioane, care totalizează 6.000 de militari, informează Kyiv Independent.

Adjunctul serviciului militar de informații al armatei ucrainene, Vadim Skibițki, a declarat că Putin are întâlniri frecvente cu Aleksandr Lukașenko în încercarea de a-l convinge pe dictatorul belarus să se angajeze total într-un război deschis împotriva Ucrainei.

De la atacul Kremlinului asupra Ucrainei, la 24 februarie, Belarusul, aliat al Rusiei, a servit ca bază pentru forţele ruseşti, în special în primele săptămâni ale invaziei, când trupele ruse au încercat să ia cu asalt Kievul și zonele din nordul și nord-estul Ucrainei.

Cu toate acestea, Belarus nu a intrat până acum în conflict deschis cu trupele Kievului. Pe 24 august, de ziua națională a Ucrainei, președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a transmis un mesaj ciudat ucrainenilor. Aliatul lui Putin, care a susținut războiul rușilor în Ucraina, le transmite vecinilor ucraineni „Cer senin, toleranță, curaj, putere și succes în restabilirea unei vieți decente”, a spus Lukașenko.

Delir al lui Serghei Lavrov: „Acest NATO fără creier a mers prea departe” în privința ajutorului dat „regimului neo-nazist de la Kiev”

ACTUALIZARE 17:10 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că „acest NATO fără creier a mers prea departe” în ceea ce privește deciziile referitoare la Ucraina.

Lavrov a făcut astfel trimitere la o declarație făcută în 2019 de președintele francez Emmanuel Macron, care a apreciat la acel moment că „NATO e în moarte cerebrală”. Comentariul lui Lavrov a fost făcut în cadrul unei reuniuni politice a partidului Rusia Unită, condus de Vladimir Putin, informează agenția rusă Tass.

„Macron, la un moment dat, a spus despre Alianța Nord-Atlantică că este în moarte cerebrală. Judecând după cum acest bloc (militar) toaletează regimul neo-nazist de la Kiev, boala s-a deteriorat prea mult deja”, a spus Lavrov.

Conform ministrului rus de Externe, SUA și aliații americanilor sunt responsabili de „creșterea periculoasă a tensiunilor la nivel global”, din moment ce Occidentul furnizează în continuare arme Ucrainei.

Recent, Kievul a prezentat noua listă de arme pe care vrea să le primească din Occident, În capul listei se află noi sisteme de apărare antiaeriană pe fondul temerilor că Vladimir Putin va intensifica atacurile împotriva țintelor civile în timp ce liniile sale de pe front se prăbușesc.

Conform Politico, strategia americanilor are două obiective: să îndeplinească cerințele Kievului și să asigure un flux de arme constant pentru următorii ani. SUA mai poartă discuții în secret cu Ucraina și cu industria de apărare cu privire la înarmarea armatei ucrainene cu baterii Patriot și avioane de luptă F-16.

Putin a ordonat o reuniune a consiliului de securitate rus după ce i-a fost distrus podul din Crimeea

ACTUALIZARE 15:50 Vladimir Putin a ordonat o reuniune a consiliului de securitate rus pentru luni, 10 octombrie. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform Kommersant.

„Mâine, președintele (n. red. – dictatorul rus, Vladimir Putin) are programată o întâlnire cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate”, a spus Peskov. Purtătorul de cuvânt al lui Putin nu a oferit alte detalii cu privire la această reuniune. În general, Putin are întâlniri frecvente cu acest consiliu, deobicei o dată pe săptămână.

În același timp, Peskov a clarificat că dictatorul rus nu are de gând să se adreseze rușilor în perioada imediat următoare. Anunțul vine la o zi după ce podul Kerci, simbolul anexării ilegale a Crimeei la Rusia, a fost distrus de explozii uriașe.

ACTUALIZARE 12:43 12 persoane au fost ucise și alte 49 rănite, printre care șase copii, în bombardamentele de duminică dimineața din Zaporojie, conform autorităților locale citate de presa ucraineană.

Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Staruh, a declarat că Rusia a lansat 12 atacuri cu rachete asupra orașului în seara de sâmbătă spre duminică.

Majoritatea rachetelor au lovit blocuri de apartamente și case de locuit.  Un bloc de nouă etaje a fost serios avariat. Una din secțiunile clădirii a fost complet distrusă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat atacurile asupra civililor drept „rău pur” și i-a acuzat pe ruși că sunt „sălbatici și teroriști”.

Știrea inițială:

Conform primelor date publicate de presa ucraineană, cinci clădiri au fost distruse și alte 40 avariate în urma bombardamentelor.

Cel puțin 10 rachete au fost lansate duminică dimineața asupra orașului Zaporojie, informează presa ucraineană.

„Peste noapte, ocupanţii ruşi au lovit cu cinism clădirile rezidenţiale şi infrastructura civilă”, a comunicat comandamentul ucrainean pe pagina sa de Facebook, citată de Reuters. „Informaţiile despre victime sunt în curs de confirmare, dar se ştie deja despre zeci de morţi sau răniţi”, precizează sursa, citată de Agerpres.

Anterior, primarul interimar Anatoli Kurtev anunţase că au murit cel puţin 17 oameni după ce mai multe rachete au lovit un bloc-turn de locuinţe, precum şi alte clădiri.

Oraşul Zaporojie se află la câteva zeci de kilometri de cea mai mare centrală nucleară din Europa. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardarea acestui obiectiv, care în prezent este ocupat de ruşi.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...