„Un nou capitol”. China vrea relații și mai bune cu Coreea de Nord

Data publicării:
steag china coreea de nord
China este dispusă „să deschidă un nou capitol” în relaţiile de prietenie între cele două ţări. FOTO: Shutterstock

A treia cea mai importantă persoană din ierarhia de conducere a statului chinez a afirmat, cu prilejul unei vizite rare la Phenian, că ţara sa doreşte „să dezvolte” relaţiile cu Coreea de Nord, au relatat sâmbătă mass-media oficiale nord-coreene, relatează AFP, citată de Agerpres.

Zhao Leji, care este preşedinte al Comitetului permanent al Adunării naţionale populare - Parlamentul chinez - şi membru al puternicului Comitet permanent al Biroului politic al Partidului comunist, se află în vizită în Coreea de Nord de joi cu prilejul împlinirii a 75 de ani de relaţii diplomatice între cele două ţări. El este cel de-al treilea cel mai important responsabil politic chinez, după preşedintele Xi Jinping şi premierul Li Qiang.

În timpul acestei vizite oficiale, Zhao Leji şi omologul său nord-coreean Choe Ryong Hae au asistat vineri la o ceremonie de „deschidere” pentru „anul prieteniei RPDC-China”, a relatat agenţia de stat nord-coreeană KCNA, utilizând acronimul numelui oficial al Coreei de Nord (Republica Populară Democrată Coreeană).

Zhao a reamintit într-un discurs că „politica strategică” a Beijingului constă în „a apăra, consolida şi dezvolta cu succes” relaţiile între Beijing şi Phenian.

China este dispusă „să deschidă un nou capitol” în relaţiile de prietenie între cele două ţări

China este dispusă „să deschidă un nou capitol” în relaţiile de prietenie între cele două ţări, a adăugat el.

Omologul său nord-coreean a subliniat la rândul său că relaţiile între cele două ţări „au atins o nouă vârstă de aur” sub „conducerea avizată” a celor doi lideri.

Într-un videoclip al AFP se poate vedea cum cei doi responsabili au asistat la mai multe spectacole, prezentate de „trupe artistice prestigioase” chineze şi nord-coreene la un teatru din Phenian, potrivit KCNA.

Beijingul este principalul susţinător economic al Phenianului şi un vechi aliat. Liderul nord-coreean Kim Jong Un încearcă să-şi consolideze legăturile cu China, adoptând un ton mai dur faţă de statul vecin din Sud.

La sfârşitul lui martie, China a anunţat că se opune sancţionării „în orb” a Coreei de Nord, după ce s-a abţinut la un vot în Consiliul de Securitate al ONU privind reînnoirea comitetului de supraveghere a sancţiunilor care vizează Phenianul.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri