Un oficial de la Moscova recunoaște că 700.000 de copii ucraineni se află acum în Rusia

Data actualizării: Data publicării:
copii în Mariupol
Copii în Mariupol, oraș aflat sub ocupație rusă de un an. Foto: Profimedia Images

Circa 700.000 de copii din zonele de conflict din Ucraina au ajuns în Rusia, a afirmat duminică seara Grigori Karasin, şeful comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţie Ruse, camera superioară a parlamentului de la Moscova, citat de Reuters.

„În ultimii ani, 700.000 de copii şi-au găsit adăpost la noi, refugiindu-se din calea exploziilor şi bombardamentelor din zonele de conflict din Ucraina”, a scris Karasin pe canalul său de Telegram, informează Agerpres

După ce forţele ruse au invadat Ucraina în februarie anul trecut, Moscova a susţinut că duce copii din teritoriile ucrainene în Rusia pentru a-i proteja pe cei rămaşi orfani sau abandonaţi în regiunile unde au loc lupte.

Kievul afirmă însă că mulţi copii ucraineni au fost deportaţi ilegal, iar Statele Unite au arătat că mii de copii au fost luaţi de acasă cu forţa. Conform unei estimări a Washingtonului din iulie 2022, ruşi au „deportat forţat” 260.000 de copii; evidenţa ministerului ucrainean pentru integrarea teritoriilor ocupate consemnează în prezent 19.492 de copii deportaţi ilegal.

Majoritatea deplasărilor populaţiei din Ucraina, inclusiv a copiilor, a avut loc în primele luni de război şi înainte de începutul contraofensivei ucrainene pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri